Podrška biciklistima je nacionalni prioritet

U Skupštini grada Beograda 2. marta 2017. godine održana je konferencija evropskih zemalja, partnera u biciklizmu, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta, Pokrajinske vlade Vojvodine, Grada Beograda, privatnog i nevladinog sektora.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović koje koordinira aktivnostima implementacije Panevropskog procesa transporta,životne sredine i zdravlja na nacionalnom nivou, obratila se učesnicima iskazavši podršku budućim aktivnostima u oblasti sprovođenja zaštite životne sredine, promociji i daljoj afirmaciji cikloturizma. Ona je dodala da se aktivno i posvećeno učestvovanje predstavnika sektora životne sredine u evropskom procesu životne sredine i zdravlja i u drugim evropskim procesima manifestuje profesionalnim delovanjem na međunarodnim konferencijama i sastancima gde se naglašava potreba da se politike održive urbane mobilnosti interpretiraju i integrišu u nacionalni kontekst. Istakla je opredeljenost Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za proces kojima direktno doprinosimo ostvarenju ciljeva održivog razvoja, promovisanjem zdravih i bezbednih vidova saobraćaja, radi očuvanja životne sredine i unapređenje zdravlja, kao i za inteziviranjem međusektorske saradnje, radi što uspešnije realizacije postavljenih ciljeva i očekivanih rezultata.

Foto-ilustracija: Pixabay

Na skupu je istaknuto i da je u toku priprema logistike za izradu Strategija bicilizma, kao i Nacionalnog Akcionog plana transporta, životne sredine i zdravlja, gde će nosilac aktivnosti biti Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine. Republika Srbija je jedna od prvih zemalja koje su prihvatile ponuđeno partnerstvo Austrije na promociji biciklizma, tokom Ministarske konferencije održane 2014. godine u Parizu. Kao doprinos sprovođenju Panevropskog programa transporta, životne sredine i zdravlja, kao i ciljeva Pariske deklaracije, koji promovišu politike i aktivnosti zdravih i bezbednih vidova saobraćaja, partnerstvo na promociji biciklizma i cikloturizma je stvorilo jedinstvenu trilateralnu platformu čiji je cilj promovisanje i afirmisanje biciklizma na evropskom nivou. U ovom smislu je veoma značajna podrška Evropske komisije UN za Evropu, koje koordiniraju proces na evropskom nivou.

Rečeno je i da se promocijom biciklizma doprinosi razvoju zelene ekonomije i stvaranju novih radnih mesta, što će predstavljati nacionalni prioritet budućeg perioda.

izvor: eko.minpolj.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti