NASA pronašla rešenje kako da Mars vratimo u život

Foto: Mars.nasa.gov

Ako pitate naučnike zašto je na Marsu toliko hladno i beživotno, reći će vam da je to zbog toga što je pre nekih 4.2 milijarde godina crvena planeta nepovratno izgubila svoje magnetno polje. Bez ovog vida zaštite, solarni vetrovi su Marsu oduzeli dobar deo njegove atmosfere, čime je opstanak ma kakvog razvijenijeg oblika života praktično nemoguć. Ipak, NASA smatra da nisu sve nade izgubljene.

Naučnici ove institucije ovih dana su izneli ambiciozni plan da se izgradi magnetni štit oko Marsa kojim bi se sačuvalo ono malo atmosfere što je preostalo, ali i omogućilo budućim pokolenjima svemirskih istraživača da bezbedno istražuju Zemljinog prvog komšiju, prenosi Engadget.

Prema njihovoj ideji, magnetni štit bio bi postavljen na L1 Lagranžovu tačku Marsove orbite odakle bi stvarao veštačku magnetosferu, koja bi odbijala solarne oluje i radijaciju. Prema prvim proračunima, s vremenom bi se stvorio dovoljno debeo atmosferski sloj koji bi razložio ugljen-dioksid sa severnog pola planete, što bi dalje podstaklo da se efekton staklene bašte otopi nataloženi led i povrate neki od Marsovih izgubljenih okeana.

Kad se malo bolje razmisli, čitav ovaj koncept i nije tako daleko od realnosti, jer već postoje izvodljive studije o konstrukcijama na naduvavanje pomoću kojih bi bilo moguće stvoriti mini-magnetosferu. Jedina prepreka je, kao i uvek kada je kosmos u pitanju, vreme.

Iako bi štit relativno brzo rešio problem radijacije, nije moguće proceniti koliko bi trebalo čekati da se atmosfera zgusne i temperatura dovoljno poraste. Moguće je da bi ovaj proces “zemljizacije” potrajao decenijama dok ne vidimo mininalne rezultate, što baš i ne bi bilo od koristi ekspedicijama na Mars, koje su NASA i SpaceX isplanirali da sprovedu u narednih par godina.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti