Održan sto o rodnoj osetljivosti tokom prirodnih nepogoda

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U prostorijama Narodne Skupštine Republike Srbije 27. Maja 2015. Godine održan je okrugli sto ”Rodna osetljivost u razmeni informacija u toku prirodnih nepogoda”.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođa Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da Republika Srbija ima dobro razvijen zakonski i institucionalni okvir iz ove oblasti. Ona je istakla da je formirano Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, ali i Strategija i Nacionalni akcioni plan.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović navela je da žene mogu puno da doprinesu smanjivanju rizika od katastrofa, kao i da je veoma važno da budu aktivni učesnici u procesima procene i upravljanja rizicima.

Na skupu je zaključeno da je potrebno integrisati rodna pitanja u proces izrade planova zaštite i spašavanja u vanrednim situacijama. Neki od učesnika skupa bili su i predstavnici državnih institucija, organizacija za rodnu ravnopravnost, kao i organizacija civilnog društva.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti