Održan skup „Partnerstvom ka zaštiti prirode“

zzps.rs stana

U ponedeljak 21. decembra 2015. godine u prostorijama Zavoda za zaštitu prirode Srbije održan je treći godišnji skup organizacija za zaštitu prirode „Partnerstvom ka zaštiti prirode“.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođa Stana Božović otvorila je skup i ovom prilikom istakla da se u narednoj godini očekuje bezuslovno otvaranje Poglavlja 27 – životna sredina i klimatske promene. Izjavila je da resorno ministarstvo podržava ustanove koje se bave unapređenjem i zaštitom prirode, a zatražila je i podršku pomenutih ustanova kada je reč o Poglavlju 27.

Direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije gospodin Aleksandar Dragišić naveo je da je zadovoljan zbog toga što je Zavod postao tradicionalno mesto okupljanja svih onih koji se zalažu za očuvanje prirode. Kako je istakao, u 2015. godini, između ostalog, održan je sastanak rukovodilaca evropskih agencija i Zavoda za zaštitu prirode koji je bio posvećen obnovljivim izvorima energije, zatim Svetski kongres biodiverziteta koji je održan u Parku prirode „Šargan – Mokra Gora“, objavljene su crvene knjige vodozemaca i gmizavaca. Dodao je da će se u narednoj godini raditi na revidiranju i jačanju ekološke mreže u Srbiji, kao i u uključivanju u ekološku mrežu Natura 2000.

Na skupu je bilo reči i o projektu „Izgradnja kapaciteta za implementaciju standarda i konvencija pravne tekovine EU u oblasti zaštite prirode – uspostavljanje mreže Natura 2000“ čiji je cilj uspostavljanje evropske ekološke mreže Natura 2000 u Srbiji.

Skup „Partnerstvom ka zaštiti prirode“ organizuje se od 2013. godine, a organizator je Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Sandra Jovićević

foto: zzps.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti