Održan skup o zaštiti i čišćenju vodnih resursa u Privrednoj komori Beograda

kombeg org rs

U ponedeljak 8. februara 2016. godine u prostorijama Ambasade Republike Slovačke održan je stručni skup „Zaštita i čišćenje vodnih resursa – iskustva i preporuke Republike Slovačke“.

Predstavnik Ambasade Slovačke u Srbiji gospođa Helena Mravikova izjavila je da je jedan od prioriteta evropske politike da se stvori zeleni aspekt proizvoda i usluga, a cilj seminara je skretanje pažnje na to kako je pitanje čistih i otpadnih voda rešeno u Slovačkoj. Dodala je da je cilj zelene ekonomije da postigne ekonomski razvoj kod koga ne dolazi do gubitka kvaliteta životne sredine i neefikasnog korišćenja resursa, ali i da zahteva temeljnu promenu prema životnoj sredini. Istakla je i da se u aprilu 2016. godine očekuje potpisivanje Memoranduma o saradnji između Privredne komore Beograda i Privredne komore Bratislave.

Sekretar Udruženja građevinarstva i komunalne delatnosti Privredne komore Beograda gospođa Ljiljana Brajović izjavila je da je Privredna komora Beograda okupila privredna društva, preduzetnike, predstavnike institucija i lokalne samouprave zainteresovane da se upoznaju sa organizacijom i nadležnostima privatnog i javnog sektora u oblasti zaštite i čišćenja vodnih resursa u Slovačkoj i propisima Evropske unije koji regulišu ovu oblast, a u kojoj predstoji mnogo posla na putu punopravnog članstva Srbije u Evropskoj uniji.

Komercijalni direktor kompanije „Feromont“ za Balkan gospodin Petar Zengo istakao je da je Slovačka ključne promene u oblasti vode i životne sredine izvršila u periodu od 1990. do 2014. godine, kada je smanjeno zagađivanje površinskih i podzemnih voda za više od 50 odsto i smanjena potrošnja površinskih voda za 20 odsto.

Sandra Jovićević

foto: kombeg.org.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti