Održan skup „Finansijska podrška ženama u ruralnim sredinama“

Foto: PKV

Privredna komora Vojvodine (PKV), Sistem poljoprivrednih informacija „Info tim logistika“ DOO i „Dnevnik-Poljoprivrednik“ AD Novi Sad organizovali su danas u PKV tematski skup „Finansijska podrška ženama u ruralnim sredinama“, gde su predstavljane mogućnosti finansiranja u 2019. godini ekonomskih aktivnosti žena u ruralnim područjima u Vojvodini, a kojem je prisustvovalo više od 100 žena iz AP Vojvodine.

Predsednik PKV Boško Vučurević otvorio je današnji skup i istakao da je na status i položaj žena u ruralnim sredinama potrebno posebno usmeriti fokus svih institucija koje mogu doprineti njihovom poboljšanju.

„Mi smo tu da pomognemo razvoj vojvođanske privrede, imajući u vidu da je, prema kategorizaciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, 90 odsto naše pokrajine ruralno područje, pa je razvoj ruralnih ekonomija izuzetno važan. Uzimajući u obzir da su žene stub svakog domaćinstva, smatramo i verujemo da seoske žene mogu da budu i pokretač razvoja naših ruralnih sredina“, rekao je Vučurević.

Prema rečima Olivere Radovanović, koordinatorke Ženske ruralne mreže Vojvodine, koja broji 17 članica, potrebna je veća podrška na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou.

„To je ono što je najnužnije, da se ta ženska udruženja i uopšte ženski rad prepoznaje od najnižeg nivoa vlasti, do najvišeg. Neka udruženja imaju veću razvijenost, a neka manju. Najveći broj udruženja je na niskoj razvijenosti iako Vojvodina ima najveći broj ženskih udruženja, preko 300, čak možda i više“, rekla je ona i dodala da problem predstavlja i to što nemaju adekvatan prostor, internet, opremu u vlasništvu udruženja, ali da su im isto tako potrebne informacije o brendiranju, marketingu, tržištu, a kao pozitivno navela je to što je Pokrajina pokazala spremnost da, kako kaže, kreira budžet prema potrebama.

Na skupu je istaknuto da je cilj održavanja ovakvih događaja i pokretanjem inicijativa, da se pruži podrška u namerama da se položaj žena u ruralnim sredinama znatno unapredi.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti