Održan skup Degradacija i zaštita zemljišta

downloadPovodom obeležavanja Međunarodne godine zemljišta i 95 godina proučavanja zemljišta na Šumarskom fakultetu u Beogradu, 5. novembra 2015. na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu održan je naučno stručni skup „Degradacija i zaštita zemljišta”.

Prisutnima su se na otvaranju skupa obratili dekan Šumarskog fakulteta prof.dr. Ratko Ristić, gospođa Stana Božović državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i direktor Agencije Filip Radović.

U okviru skupa prezentovani su referati po pozivu svrstani u pet tema kako bi se obuhvatio petodelni pristup proučavanja koncepta bezbednosti. Kako je navedeno u Izveštaju zaključci skupa se odnose na adekvatno upravljanje zemljištem, formiranje relevantne baze podataka za upravljanje zemljišnim prostorom kao i zaštite zemljišta, monitoring na svim nivoima, potreba za svrstavanjem sadržaja organskog ugljenika u zemljištu kao obaveznog indikatora u MSD koji definiše kvalitet zemljišta. Potrebni su zakonski i institucionalni okviri koji bi regulisali oblast zemljišta.

Skup su organizovali Šumarski fakultet u Beogradu i Agencija za zaštitu životne sredine.

Prezentaciju mr.Dragane Vidojević, predstavnika Agencije za zaštitu životne sredine, „Životna sredina i zemljišni resursi u Srbiji” možete pročitati na sledećem linku.

Prezentaciju sa skupa možete pogledati na sledećem linku.

Svetlana Jovanović

foto: sepa.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti