Pušten u rad prvi vetropark u Srbiji u opštini Kula

kula vetropark mre.gov.rs

U četvrtak 12. novembra 2015. godine u opštini Kula puštena je u rad prvi vetropark u Republici Srbiji.

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić svečano je pustio u rad vetropark i ovom prilikom istakao da je izgradnja ovog projekta potvrda dobre politike Vlade Republike Srbije. Kako je dodao, uz pomoć podsticajnih mera biće omogućena izgradnja većeg broja elektroenergetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije. On je istakao da bi uskoro trebalo da bude usvojen set od tri uredbe kojima će biti definisan novi model ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Izvršni direktor kompanija „Fintel Energia Spa“ i „MK Fintel Wind“ gospodin Tiziano Giovannetti izjavio je da je veoma zadovoljan realizacijom projekta vetroparka u Srbiji, a istakao je da je puštanje u rad vetroparka od ključnog značaja za energetiku Republike Srbije.

Podsetimo, izgradnja vetroparka u Kuli započeta je u februaru ove godine. Sredinom oktobra 2015. godine delovi za vetrogeneratore transportovani su iz Apatina u Kulu. Vetrogeneratore je proizvela danska kompanija „Vestas“. Instalisana snaga elektrane je 9,9MW, a visina tri vetrogeneratora 178 metara. Vetrogeneratori će proizvoditi oko 27 miliona kWh električne energije, što je dovoljno za napajanje energijom oko 8 hiljada domaćinstava. Investitor projekta je kompanija „MK Fintel Wind“, a vrednost vetroparka iznosi oko 15 miliona evra.

Inače, kompanija „MK Fintel Wind“ ima u planu realizaciju još jednog vetroparka koji će se nalaziti u Vršcu. Vetropark bi trebalo da proizvodi dovoljno električne energije za za snabdevanje oko 5500 domaćinstava, dok se vrednost investicije procenjuje na oko 11 miliona evra.

Sandra Jovićević

foto: mre.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti