Održan sastanak nacionalnih operatera programa Zeleni ključ

 

Foto: Ambasadori održivog razvoja i životne sredine

Godinu dana pred obeležavanje 25 godina od postojanja međunarodnog programa Zeleni ključ, godišnji sastanak nacionalnih operatera ovog programa održan je u Talinu, Estonija.

Akcenat je stavljen na mogućnosti i načine promovisanja ove eko-oznake za objekte u turizmu.

U Srbiji su dva hotela: „IN hotel“ i „Radisson Collection Hotel Old Mill Belgrade“ sertifikovana i svoje poslovanje obavljaju u skladu sa načelima održivog razvoja, održivog korišćenja resursa i brige o životnoj sredini.

Globalno, 57 zemalja je uključeno u program Zeleni ključ, pre svega u Evropi, što obuhvata 2900 eko-sertifikovanih objekata.

Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, kao nacionalni operater programa Zeleni ključ u Srbiji, u narednom periodu planira intenzivniju promociju ovog programa, u cilju širenja programa i na ostale kategorije, kao što su restorani, smeštaji malih kapaciteta, konferencijske sale, atrakcije, kaže Aleksandra Mladenović, predsednica Ambasadora održivog razvoja i životne sredine i dodaje da je pristup prema resursima koje koriste turistički objekti u Srbiji još uvek na nivou isključivo sticanja dobiti, zanemarujući potrebu da se prirodi i životnoj sredini odgovornim ponašanjem i poslovanjem mora vratiti deo, kako bismo uvek imali pristup izvorima energije, čiste vode, mestima za rekreaciju i odmor.

Ona kaže da njihov program Zeleni ključ vodi ka takvom odgovornom i održivom ponašanju, bez obzira da li smo posetioci, turisti, gosti, vlasnici objekata.

– U svakom slučaju, korisnici smo prostora i resursa koji će se lako uništiti i potrošiti, ako se uskoro ne osvestimo i ne počnemo da razmišljamo više u pravcu kontrolisanog korišćenja vode, rashladnih uređaja i grejnih tela, razdvajanja otpada i adekvatnog odlaganja istog. Hitno nam je potrebna podrška donosilaca odluka na nacionalnom i lokalnom nivou, koji će pitanja životne sredine označiti kao prioritete u svojim strateškim agendama, ističe Aleksandra Mladenović.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti