Održan regionalni sastanak o sanaciji zagađenja reke Lim

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U petak 29. avgusta 2014. godine ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa dr Snežana Bogosavljević Bošković sastala se sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske gospođom Srebrenkom Golić. Cilj sastanka bio je unapređenje odnosa Republike Srbije i Republike Srpske pre svega u oblasti zaštite životne sredine.

Dogovoreno je da je neophodno što pre pristupiti čišćenju korita reke Lim, jer otpad koji ovom rekom stiže u Republiku Srpsku ugrožava rad hidroelektrane u Višegradu. Rečeno je da bi se po ovom pitanju trebalo angažovati sve tri zemlje kroz koje protiče Lim (Republika Srbija, Republika Srpska, Republika Crna Gora), kako bi se moglo aplicirati za sredstva iz fondova Evropske unije.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske gospođa Srebrenka Golić izjavila je da je Republika Srpska do sada očistila oko 30 hiljada kubnih metara ove reke, a samo zajedničkim delovanjem zemalja iz regiona problem zagađenja Lima može da se reši.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa dr Snežana Bogosavljević Bošković dodala je da se zajedničkim projektima Republike Srbije i Republike Srpske mora sprečiti dalje zagađenje Lima, kao i da se moraju sanirati divlje deponije pored ove reke.

Inače, Republika Srpska sa gradovima Nova Varoš, Sjenica, Priboj i Prijepolje ima potpisan Sporazum o formiranju regiona za upravljanje otpadom, kao i usvojen Regionalni plan upravljanja otpadom kojim je predviđena izgradnja regionalne deponije Banjica u Novoj Varoši. Sa izgradnjom ove deponije započelo se još 2008. godine, ali su radovi prekinuti zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Sledeći sastanak koji će za temu imati čišćenje reke Lim održaće se 10. septembra 2014. godine u Priboju, a prisustvovaće mu predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiiju Republike Srpske zajedno sa predstavnicima nadležnih opština.

Sandra Jovićević

foto:mpzzs.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti