Održan poslovni forum sa Republikom Srpskom u Privrednoj komori Vojvodine

Foto: Privredna komora Vojvodine

U cilju postizanja boljih poslovnih rezultata i višeg stepena saradnje, u Privrednoj komori Vojvodine (PKV)  održan je Poslovni forum sa Republikom Srpskom, u organizaciji Pokrajinske vlade i PKV kao jedna od manifestacija „Sajma zavičaja“.

Ovim povodom okupilo se preko 70 privrednika iz Republike Srpske i Republike Srbije, kao i predstavnici najznačajnijih institucija u regionu.

„Prisustvo velikog broja eminentnih privrednika kao i najviših predstavnika vlasti svakako će doprineti da ostvarimo najznačajnije ciljeve današnje manifestacije: unapređenje naše poslovne saradnje, povećanje robne razmene, jačanje proizvodnih kapaciteta prerađivačke industrije, otklanjanje barijera u poslovanju i daljem podsticaju zajedničkim nastupima naših kompanija na trećim tržištima“, rekao je Vučurević u svom obraćanju prisutnima. On je naveo da je vojvođanskim privrednicima Republika Srpska jedno je od najznačajnijih tržišta.

„Godinama unazad vrednost izvoza je mnogo veća i premašuje vrednost uvoza 3-4 puta. Iz saradnje se ostvaruje pozitivan saldo razmene uz visok procenat pokrivenosti uvoza izvozom“, istakao je Vučurević i dodao da se, uz koordiniranu aktivnost privrednih komora, a naročito vlada, želi postići smanjenje eventualnih prepreka nesmetanog protoka roba, kao i davanje podsticaja aktivnostima kompanija kroz zajedničke nastupe.

U svom obraćanju, predsednik Mirović istakao je da je intenziviranje međusobne privredne saradnje, istovremeno osnov za sve druge vidove saradnje Srbije i AP Vojvodine i Republike Srpske.

„Naša privredna saradnja već ima naglašenu tendenciju rasta. Važno je da ona bude aktivnija i konkretnija u svim segmentima“, rekao je Mirović i dodao da je ekonomsko, društveno i svako drugo povezivanje Republike Srbije i Republike Srpske logično, i da je privreda tu u najznačajnojoj ulozi.

Prisutnima se obratio i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković koji je naglasio koliko je značajna podrška koju je Vlada Republike Srbije pružila Republici Srpskoj u proteklih nekoliko godina kroz investicije u infrastrukturne projekte. On je dodao da je cilj ovakvih skupova tešnje povezivanje poslovnih zajednica sa obe strane Drine, te da su neophodni zajednički nastupi na trećim tržištima kao i podizanje nivoa konkurentnosti celokupnog regiona.

Na Poslovnom forumu, obratio i predsednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić, a primere dobre prakse poslovanja na obe teritorije prezentovali su privrednici Republike Srpske i Republike Srbije.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti