Održan okrugli sto „Farmaceutski otpad prikupljen od građana“

Foto-ilustracija: Pixabay

U Privrednoj komori Vojvodine održan je okrugli sto „Farmaceutski otpad prikupljen od građana : Problemi i izazovi u Novom Sadu“. Skup je organizovalo udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ na inicijativu Lokalnog ombudsmana Grada Novog Sada u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine.

„Inženjeri zaštite životne sredine“ sproveli su istraživanje o prikupljanju farmaceutskog otpada od građana na teritoriji Novog Sada. 

“Odlaganje farmaceutskog otpada na nepropisna mesta dovelo bi do zagađenja životne sredine”, istakao je Igor Jezdimirović iz „Inženjera za zaštitu životne sredine“.

Predsednik saveta za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Vojvodine Vladimir Dragović  istakao je postoji zakon o upravljanju otpadom, ali da se ne primenjuje u praksi.

Apoteka Subotica je primer dobre prakse navodi Dragović i ističe da su oni među retkima koji od početka pravilno primenjuju propise.

Marina Popov Ivetić, Lokalni ombudsman Grada Novog Sada ukazala je da je inicijativa za ovakakvo istraživanje potekla od lokalnog ombudsmana, koji se ovom tematikom bavi od 2018. godine. Skup je upravo organizovan da bi se od predstavnika svih koji učestvuju u lancu dobile sugestije kako da se dođe do bolje primene u praksi.

Otvarajući skup sekretar Udruženja industrije Zoran Trpovski istakao je da je Privredna komora Vojvodine tu da podrži ovakve skupove, a u okviru Udruženja funkcioniše i Savet za cirkularnu ekonomiju čiji su se članovi aktivno uključili u razmatranje ove teme.

Izvor: PKV

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti