Šta se očekuje u daljem radu ministarstva poljoprivrede?

Foto-ilustracija: Unsplash (Ricardo Gomez Angel)

Narodna Skupština Republike Srbije izabrala je novu Vladu Republike Srbije.

Za program nove Vlade i kabinet premijerke Ane Brnabić glasalo je 227, od prisutna 232 narodna poslanika, protiv je bilo pet poslanika, uzdržanih nije bilo, a glasanju nije prisustvovalo njih 16.

Nakon glasanja premijerka i članovi njenog kabineta svečano su položili zakletvu čime počinje da im teče mandat.

Za ministra poljoprivrede ponovo je izabran Branislav Nedimović, koji je prvi put na ovu fukciju došao 2016. godine.

Prioriteti stočarstvo i povećanje budžeta

Na sajtu Ministarstva još nema obaveštenja o novim prioritetima u radu, ali poslednje što je najavio kao novi stari ministar bila su tri projekta koje bi trebalo da podrži američka Međunarodna finansijska korporacija DFC, a koji se odnose na mlade poljoprivrednike, žensko preduzetništvo u poljoprivredi i prehrambenu industriju, prenosi Danas.

Kako smatra agroekonomski analitičar Branislav Gulan prioriteti u ovom sektoru svakako je stočarstvo, ono čini 38 odsto BDP-a poljoprivrede, što je karakteristika nerazvijenih zemalja u Africi.

Neophodno je povećati, ističe dalje Gulan, proizvodnju po hektaru, trenutno je to između četiri i pet milijardi dolara godišnje, po jednom hektaru to je 1.000 dolara. Holandija ima 24.000 dolara po hektaru, u Danskoj je to 17.000 i mi sa ovom proizvodnjom ne možemo da budemo konkurentni.

Predsednik Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić smatra da je neophodno da budžet za poljoprivredu bude veći i da su ratari koji su ostali bez zemlje u vrlo nezavidnoj situaciji i da njima treba pomoć.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti