Održan neformalni sastanak ministara zaštite životne sredine EU u Helsinkiju

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učestvovao je na Neformalnom sastanku ministara zaštite životne sredine zemalja članica Evropske unije koji je održan 11. i 12. jula u Helsinkiju, posvećenom klimatskim promenama i povećanju globalne ambicije Evropske unije u rešavanju ovog svetski značajnog pitanja, zaustavljanju gubitka biodiverziteta i mogućim rešenjima koje nudi cirkularna ekonomija.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Neformalni sastanak ministara održan je u kontekstu predsedavanja Republike Finske Savetom Evropske unije.

Klimatske promene koje su na delu dezavuišu dosadašnje napore u borbi protiv ove planetarne pretnje, ukazao je ministar Trivan, i dodao da nevreme koje se dogodilo u Grčkoj upravo je pravi dokaz da je to problem na koji moramo svi ozbiljno da odgovorimo, i zajedničkim akcijama doprinesemo ostvarivanju dogovorenih ciljeva.

Najefikasnija i najjeftinija mera koju zemlje mogu odmah da preduzimaju je pošumljavanje, predložio je Trivan, i naglasio da Srbija na nacionalnom nivou, ali i u okviru međunarodne saradnje, primenjuje pošumljavanje kao najbolji način borbe protiv klimatskih promena.

Efekti klimatskih promena odražavaju se u svim socijalnoekonomskim segmentima i na svim meridijanima, zbog čega se moraju bez odlaganja pojačavati napori u okviru koordinisane zajedničke međunarodne akcije, zaključio je Trivan.

Izražavajući zahvalnost na pomoći i podršci Evropske unije u razvijanju zakonodavnog i strateškog okvira za borbu protiv klimatskih promena, ministar je naglasio da je Srbija pripremila nacrt zakona o klimatskim promenama i Strategiju borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom, koji će uskoro biti usvojeni, i sve sektorske politike podvesti u okvire šire klimatske akcije.

On je naglasio da će Srbija, kao zemlja koja u potpunosti podržava neophodnost sprovođenja dogovorenih ciljeva Sporazumom iz Pariza, nastaviti da podiže nivo ciljeva za ublažavanje posledica i zaustavljanje klimatskih promena.

Srbija ostaje posvećena dogovorenoj politici i ciljevima Evropske unije koje izražava i Sporazum iz Pariza, i privržena je traženju rešenja i dogovaranju zajedničkih akcija, zaključio je ministar Goran Trivan.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Na marginama sastanka, ministar Trivan imao je susrete sa evropskim komesarom za životnu sredinu Karminom Veleom, evropskim komesarom za klimatske akcije i energetiku Miguelom Ariasem Kanjeteom, i drugim evropskim i regionalnim zvaničnicima.

U razgovoru sa ministarkom životne sredine i klimatskih promena Republike Finske, Kristom Mikonen, razmenjena su mišljenja i stavovi o aktuelnim pitanjima zaštite životne sredine i izražena obostrana spremnost za dogovore o budućoj saradnji Republike Srbije i Republike Finske u oblasti zaštite životne sredine.

Ministri zaštite životne sredine/klime zemalja EU i država kandidata za članstvo u EU na sastanku razmatrali su naredne zajedničke korake u vezi najznačajnijih pitanja u oblasti zaštite životne sredine, a u kontekstu posledica klimatskih promena, globalnog okvira za zaštitu biološke raznovrsnosti, kao i o mogućnostima razvoja cirkularne ekonomije, kao efikasnom sredstvu za postizanje ciljeva održivog razvoja.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti