Odloženo usvajanje nove uredbe za organsku proizvodnju

Foto-ilustracija: Unsplash (Markus Spiske)

Usvajanje uredbe za organsku proizvodnju odlaže se na godinu dana, a Evropska komisija je pokrenula javno savetovanje o svom budućem akcijskom planu za ovaj vid poljoprivrede.

Najava je deo napora Komisije da podrži ovaj sektor koji igra ključnu ulogu u postizanju ciljeva strategije Od njive do trpeze, kao i one za biološku raznovrsnost, uključujući onaj da do 2030. godine 25 odsto ukupnog poljoprivrednog zemljišta bude u organskom uzgoju.

Cilj akcijskog plana jeste da ispita kako ova vrsta proizvodnje može da pomogne poljoprivredno-prehrambenom sektoru da poboljša svoju održivost u lancu snabdevanja, razvijajući i potražnju za takvim proizvodima. Savetovanje o planu, koji bi se trebalo usvojiti početkom 2021. godine, prikupiće povratne informacije od građana, državnih vlasti i relevantnih učesnika, a otvoren je do 27. novembra.

Posebno, novi set pravila za ekološku poljoprivredu, odobren 2018. godine nakon dugogodišnjih pregovora između zastupnika u Evropskom parlamentu i ministara poljoprivrede, osmišljen je kako bi obezbedio pošteno tržišno takmičenje, istovremeno sprečio prevare i održalo poverenje potrošača u sektor koji se brzo menja i raste.

Nova uredba je prvobitno trebalo da stupi na snagu 1. januara 2021. godine, ali zakonodavci i pregovarači zalažu se za jednogodišnje odlaganje njene primene, dakle, do 1. januara 2022. Smatraju da je do tada potrebno obezbediti neometanu tranziciju i omogućiti proizvođačima, kontrolnim i nadležnim telima da se pravilno pripreme.

Komisija je podržala ovo stanovište, rekavši da, iako nova uredba pruža solidnu osnovu, podzakonski akti koje tek treba usvojiti moraju biti jednako prilagođeni.

Foto-ilustracija: Unsplash (Tony Pham)

„Organska poljoprivreda biće ključni saveznik u tranziciji koju vodimo prema održivijem prehrambenom sistemu i boljoj zaštiti naše bioraznovrsnosti“, komentarisao je poverenik za poljoprivredu, Januš Vojčehovski, reagujući na ovu vest koju je pozdravio i Norbet Lins, predsednik Odbora za poljoprivredu u Evropskom parlamentu. Lins tvrdi da će ovo odlaganje dati poljoprivrednicima i nacionalnim vlastima više vremena da se prilagode.

Istog su stava i u udruženja ekološke proizvodnje EU IFOAM, čiji je predsednik Jan Plage kazao da je novi Akcijski plan presudan da Evropu učini „zelenijom“.

„Potreban nam je ovakav konkretan korak kako bismo povećali potražnju i podigli svest o prednostima eko proizvodnje, što je ključni aspekt akcijskog plana“, rekao je.

Eduardo Kuoko, direktor IFOAM-a, dodao je da je odlaganje novog propisa „mudra odluka“ koja će državama članicama omogućiti da pravilno završe rad na zakonodavstvu.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti