Na deponiji Jovanovac gradiće se postrojenje za mehaničko biološki tretman otpada

Foto-ilustracija: Pixabay

Grad Kragujevac i pet susednih opština, Aranđelovac, Batočina, Rača, Knić i Rekovac, koje čine Regionalni centar za upravljanje otpadom uradili su studiju analiza opcija, na osnovu koje je utvrđeno da je za deponiju u Jovanovcu najprimerenije rešenje mehaničko biološki tretman otpada.

Kao nosilac regionalnog projekta prikupljanja i tretmana otpada grad Kragujevac je sa pet susednih opština uradio studiju analiza opcija i u skladu sa Nacionalnom strategijom i evropskim direktivama, kao optimalno i najprimerenije rešenje, odabrao jednu od sedam opcija – mehaničko biološki tretman otpada. To znači da nećemo praviti novu deponiju regiona, već postrojenje na postojećoj koja će sušiti komunalni otpad. Ovim tretmanom dobija se nov proizvod – briket koji se kao gorivo koristi u proizvodnji cementa, pojasnio je za RTS Vladimir Maksimović, član Gradskog veća za komunalne delatnosti.

Na osnovu plana zatvaranja deponije Jovanovac koji je uradio JKP Šumadija uradiće se sanacija i revitalizacija lokacije, jer će postrojenje za tretman otpada biti na mestu sadašnje deponije, a kako bi se iskoristio deponijski gas i narednih deset godina snabdevao fabriku toplotnom i elektičnom energijom, kazao je Maksimović.

Vrednost investicije je 40 miliona evra i na listi smo prioritetnih projekata nadležnog ministarstva. Imajući u vidu da je nerealno da grad finansira kompletan projekat, namera je da konkurišemo za sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije, a nadamo se kazao je Maksimović da ćemo 2021. godine dobiti izvor finansiranja.

Izvor: Grad Kragujevac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti