Odlaže se grejna sezona, novogodišnja rasveta samo mesec dana, kaže gradonačelnik

Foto-ilustracija: Pixabay (ri)

Gradsko veće je danas donelo odluku da se, u skladu sa vremenskim uslovima i opštom situacijom sa energentima u svetu i u Srbiji, odloži početak grejne sezone u Beogradu koja je trebala da počne u subotu, 15. oktobra, izjavio je za Beoinfo gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Šapić kaže da je Gradski štab za vanredne situacije ovlašćen da praktično svakog dana prati vremenske uslove i u skladu sa njima izveštava „Beogradske elektrane“  kada bi sezona mogla da krene.

Prema njegovim rečima, procene od Hidrometeorološkog zavoda kažu da će u sledećih sedam dana temperature biti sigurno iznad prosečne „koje čak ne bi ni dozvoljavale da se sistem grejanja upali, jer bi se odmah sam blokirao“.

„Zbog domaćinskog poslovanja, mislimo da je mnogo važnije da budemo sigurni da onda kada bude bilo zaista hladno naši domovi budu topli, nego da se zbog formalnosti sada kreće sa grejanjem, a vremenski uslovi nam idu na ruku“, kaže Šapić.

On je dodao da će građani biti obavešteni o početku grejne sezone kada se steknu vremenski uslovi, te da veruje da će to svakako biti do početka novembra.

„Treba istaći da će ušteda u novcu biti velika, a procene su da svaki dan odlaganja grejne sezone ona iznosi nekoliko miliona evra. Na nama je da iskoristimo ove povoljne vremenske prilike i pokušamo da uštedimo energente“, kaže.

Novogodišnja rasveta samo mesec dana

Šapić je najavio da će odlukom Gradskog veća ove godine novogodišnja dekorativna rasveta biti postavljena od 15. decembra do 15. januara, samo mesec dana, te da će biti ograničena na uži turistički centar grada.

„Najvažnije je da se obezbede energenti i struja po što jeftinijim cenama, jer je neprikladno da Grad troši dodatnu električnu energiju i time ugrožava i čitav sistem“, kaže Šapić.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti