Foto: Vlada Republike Srbije

Tim učenika OŠ ,,Velizar Stanković Korčagin“ iz Velikog Šiljegovca osvojo je prvo mesto iz oblasti ekologije na takmičenju učeničkih projekata, saopštila je Vlada Republike Srbije.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružiću rekao je da je projekat sproveden u 29 škola širom Srbije i dodao da je očuvanje životne sredine i podizanje ekološke svesti od najranijih godina važno za svako društvo.

„To jeste dragocenost svake države koja je ekološki osvešćena. Projekat ima svrhu da edukuje učenike koji u redovnom obrazovno-vaspitnom radu imaju određene sadržaje koji se tiču ekologije i životne sredine„, rekao je on, istakavši da će se nastaviti sa sličnim projektima i da će obuhvat učenika biti još veći.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je navela da je takmičenje deo pilot-projekta „Uloga učenika u zaštiti životne sredine“, koji su zajedno realizovali Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Odlučili smo se da zajedno sprovedemo edukaciju najmlađih kako bi jednog dana izrasli u građane koji se odgovorno odnose prema životnoj sredini. Timovi iz naša dva ministarstva su vredno radila kako bi odabrali sadržaj za učenike u skladu sa njihovim uzrastom“, naglasila je ministarka.

Prema njenim rečima, i sa drugim osnovnim školama koje su osvojile najviše bodova, drugoplasiranom ,,Branko Radičević“ iz Negotina i trećeplasiranom ,,Bratstvo“ iz Novog Pazara, planiraće se aktivnosti i organizovati susreti.

„Profesori i direktori škola u kojima smo sprovodili projekat su se maksimalno potrudili, a i đaci su dobro prihvatili teme. Pravo je zadovoljstvo videti kako naši najmlađi vide životnu sredinu i kako žele da se prema njoj odnose. Zadovoljna sam rezultatima projekta jer je nama to iskustvo merilo za izradu krovnog dokumenta za sve osnovne škole“, poručila je Vujović.

Energetski portal