Odbornici Skupštine opštine Vlasotince neće mini elektrane na Vlasini

Odbornici Skupštine opštine Vlasotince su na poslednjoj sednici doneli odluku protiv izgradnje malih hidroelektrana na reci Vlasini.

Foto-ilustracija: energetskiportal.rs

Na reci Vlasini je planirana izgradnja 55 malih hidroelektrana, a do sada je izgrađeno ili je u izgradnji 15.

Na sednici Skupštine je rečeno da „dosadašnji rezultati analize ukazuju da izgradnja malih hidroelektrana na vodotocima može imati štetan uticaj i negativne posledice na životnu sredinu„.

Te posledice se ogledaju u presušivanju vodotoka nizvodno od vodozahvata, ugrožavanju izvora zdrave pijaće vode, destrukciji korita i priobalja, smanjenju populacije biljnog i životinjskog sveta, uticaju na kvalitet života lokalnog stanovništva.

Zbog toga je, kako je istaknuto, potrebno razmotriti mogućnost izmene važećih propisa i planskih dokumenata a u pravcu moguće zabrane izgradnje malih hidroelektrana i u cilju propisivanja strožih uslova za izgradnju na teritoriji opštine Vlasotince.

Ružica Valčić iz odborničke grupe SNS je rekla da „izgradnja malih hidrocentrala urušava mnogo toga u samoj prirodi i da je odbornička grupa Srpske napredne stranke za zabranu izgradnje na reci Vlasini“.

Taj predlog podržala je i opozicija.

Predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović je rekao da je u pitanju izrada i dopuna Prostornog plana opštine Vlasotince, koji je donet 2011. godine i da se za njegovu izmenu mora imati saglasnost nadležnih ministarstava, kao i da sve te izmene moraju biti u saglasnosti sa Regionalnim i Republičkim prostornim planom.

„Na reci Vlasini je predviđena izgradnja velikog broja mini hidrocentrala, a već se došlo u situaciju da neki potoci više i ne postoje, a u nekim potocima voda je na biološkom minimumu.

U narednu godinu i po biće prilike da stručni ljudi kažu šta treba da se radi, a biće i javne rasprave o ovom problemu“, rekao je Todorović.

Izvor: FoNet

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti