Od starog laptopa do prstena – biorafinerije za preradu elektronskog otpada

Foto-ilustracija: Pixabay

Pre dve godine, svet je bacio rekordnih 53,6 miliona tona elektronskog otpada. Sirovine u ovom otpadu vredne su 57 milijardi dolara, čemu najviše doprinose zlato, gvožđe i bakar, ali sačuvaju se materijali u vrednosti od samo 10 milijardi dolara, podaci su izveštaja UN Global E-waste Monitor 2020.

Kako izvući dragocene metale iz elektronskog otpada – bila je ideja vodilja startapa Mint Inovacije. Ovaj novozelandski startap razvio je jeftinu tehnologiju i koristeći mikrobe i pristupačne hemikalije izvlači dragocene metale iz elektronskog otpada. 

Njihova vizija je da naprave biorafineriju u svakom većem gradu u svetu. Prikupili su 14 miliona dolara za gradnju prve dve u Sidneju i u severozapadnoj Engleskoj. Sidnejska rafinerija će prerađivati do 3.500 tona elektronskog otpada godišnje.

“Idealno, ovi metali će biti prodati lokalnim biznisima kao što su draguljari i drugi proizvođači i time stvaramo pravu cirkularnu ekonomiju. Zamislite da zlato iz vašeg laptopa završi kao prsten na nečijoj ruci ili da se iskoristi za neki drugi uređaj”, kaže Vil Baker, direktor Mint Inovacija.

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, mobilni telefon se pravi od 15 odsto bakra, 10 odsto drugih metala i tri odsto gvožđa. Izveštaj procenjuje da će do 2040. godine emisije ugljenika od proizvodnje i upotrebe elektronskih uređaja, uključujući monitore, laptopove, PC računare, smartfone i tablete dostići 14 odsto ukupnih emisija. 

“Globalno, samo 20 odsto elektronskog otpada se tretira adekvatno. Malo je podataka o tome šta se dešava sa ostatkom koji uglavnom završava na deponijama ili ga odlažu neformalni radnici u lošim uslovima”, navode u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma.

Izvor: Centar za promociju cirkularne ekonomije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti