Obustavljeno istraživanje litijuma u Valjevu, meštani se ne opuštaju

Foto-ilustracija: Unsplash (Dominik Vanyi)

Sa oprezom su meštani Lukavca, Popučaka, Šušeoke, Divaca, Jasenice, Gornje i Donje Grabovice primili vest da kompanija Euro litijum Balkan obustavlja istražne radove, a istovremeno, Ministarstvo rudarstva saopštilo je da je ukinulo sva tri rešenja za istraživanje.

Nakon blokade parcele na kojoj je trebalo da se formiraju istražne bušotine, a potom i magistralnog puta Valjevo – Beograd, valjevski ogranak kompanije „Euro litijum Balkan“ saopštio je da zbog zdravlja i integriteta zaposlenih, proizvođača i pripadnika lokalne zajednice, od 28. aprila obustavljaju istražne radnje.

„Imamo zakonska prava na istražne radove“

U saopštenju koje je dostavljeno medijima, Kanadska kompanija navodi da je njihov osnovni prioritet da sačuva bezbednost zaposlenih i predstavnika lokalne zajednice, pogotovo u trenutku kada je svako geološko istraživanje meta napada različitih nevladinih organizacija od kojih su mnoge protagonisti na političkoj sceni Srbije, ili to tek žele da postanu.

„Odlučili smo da naše istražne radnje za sada obustavimo, iako na to imamo sva zakonska prava i raspolažemo svom potrebnom dokumentacijom“, ističe se u saopštenju.

Kompanija Euro litijum Balkan smatra da je neznanje naveći neprijatelj i najveća prepreka u razumevanju načina i metodologije u celom procesu istražnih radnji.

„Metodologija koja se primenjuje u potpunosti odgovara kako prirodnim (dubina i položaj istraživane zone), tako i tehničkim uslovima propisanim različitom regulativom – Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, Zakon o zaštiti životne sredine. Istražne radnje se u konkretnom slučaju izvode do oko 300 metara ispod površine, pri čemu se dobija stenski materijal koji se potom analizira laboratorijskim metodama.

Praktično, iz zemlje se vadi valjkasti materijal debljine do devet centimetara. Naglašavamo da iako se pojam ‘kopanje’ primenjuje u rudarstvu i geologiji, ovaj termin apsolutno ne odgovara primenjenom tipu istraživanja u ovoj fazi. Radne mašine – bager i kamion se koriste isključivo prilikom pripreme i rekultivacije lokacije, odnosno platforme za istražno bušenje.“

Ceo sliv prema Kolubari može da bude ugrožen

Porodica Arbajter se obraćala kompaniji „Euro litijum“ sa zahtevom da im se dostave podaci o bušotinama, ali su ostali bez odgovora. Umesto toga, stigla je mehanizacija i sprovedena je zamena zemljišta na lokaciji gde se nalazila bušotina.

„Trenutno nema curenja, ali pratimo situaciju. Zahtevali smo i da nam dostave podatke o pet bušotina koje se nalaze u neposrednom okruženju našeg imanja, kao i kompletnu projektnu dokumetaciju za svaku od njih, ali smo ostali bez odgovora.“

Umesto vode iz zagađenog arterskog bunara, Arbajterovi koriste iz dva površinska, koja nije zagađena.

I Dragan Savić iz Divaca strepi od mogućnosi zagađenja vode jer na 20 ari gaji jagode, a u blizini imanja postoji jedna bušotina.

„Voda je trenutno na testiranju. Ako se pokaže da ima povećene koncentracije bora, sav moj trud i pet godina ulaganja će propasti. Ostaje i da strepim u narednim godinama jer se ne zna da li će neka bušotina da procuri. Testiranje vode je inicirao Euro Litijum i to na više lokacija, ali im ne verujem pa ću i sam da dam vodu na analizu. Ceo sliv prema Kolubari može da bude ugrožen, i ovo nije samo problem meštala Lukavca i Divaca, nego mnogo šira priča“, naglašava Savić.

Tekst u celosti možete pročitati OVDE.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti