Sakupljeni potpisi za zabranu iskopavanja litijuma u Srbiji

Foto: Vlada Srbije

Pokret „Kreni-Promeni“ saopštio je da je prikupljeno više od 32.000 potpisa za Narodnu inicijativu protiv iskopavanja litijuma i bora. Što znači da predlog zakona može da se nađe na glasanju u novom sazivu Narodne skupštine.

“Ono što trenutno sa sigurnošću možemo reći je, uz jako opreznu ocenu, da imamo više od 32.000 potpisa. Imamo sigurno prvi predlog zakona koji su predložili građani po Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi koji smo izmenili na blokadama”, navodi se u saopštenju pokreta “Kreni-promeni”.

Kako se dalje navodi, tokom prikupljana potpisa, koordinatori, volonteri i svi koji su učestvovali u ovoj organizaciji prošli su dug put.

“Nakon svega ovoga zajedno smo ukinuli predlog Zakon o eksproprijaciji, ukinuli Prostorni plan za Loznicu i Prostorni plan za Jadar. Izmenili smo Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, a sada po tom zakonu predložili zakon o kome će narodna skupština morati da se izjasni u oktobru ove godine”, dalje se navodi.

Iz pokreta poručuju da će u narednim danima ćemo, sa partnerima iz SEOS-a, sakupiti sve potpise i organizovati predaju. 

“Imamo spremne naredne korake u zavisnosti od toga kako će glasati parlament”, zaključuju.

Narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora u Srbiji podržale su brojne poznate ličnosti među kojima su, između ostalih, glumice Svetlana Ceca Bojković, Vesna Čipčić i Anita Mančić, glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić,  sportisti Danilo Ikodinović i Dejan Bodiroga, akademik Matija Bećković, kao i princ Filip i princeza Danica Karađorđević.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti