Obustavljeni radovi na Južnom toku u Bugarskoj

juzni tok

Obustavljanje svih radova na projektu Južni tok do njegovog usaglašavanja sa zahtevima Evropske unije naloženo je od strane bugarskog Ministarstva privrede i energetike.

Ministar privrede i energetike, gospodin Vasil Štonov uputio je pismo Bugarskom energetskom holdingu (BEH) u kome se zabranjuje sklapanje bilo kakvih ugovora u vezi sa Južnim tokom, a od BEH-a je zatraženo da pruži pomoć Evropskoj komisiji u usaglašavanju projekta sa pravnom regulativom Evropske unije.

Gospodin Štonov je prošle nedelje izjavio da će projekat Južni tok biti realizovan jer je važan i za Bugarsku i za Rusiju, ali i za celu Evropsku uniju. Sve strane uključene u njega, međutim, moraju da shvate da će to morati da bude po propisima Evropske unije, istakao je gospodin Štonov.

Evropska komisija Bugarskoj naročito zamera što se nije pridržavala propisa o konkurenciji, napomenula je gospođa Ekaterina Zaharijeva, zamenica bugarskog premijera za ekonomski razvoj, u nedavnom intervjuu za bugarsku televiziju BTV. Ona napominje i da su Bugari već dali preporuke za neophodne izmene u projektu.

U bugarskom ministarstvu privrede i energetike je mnogo puta ponovljeno da je projekat Južni tok važan za Bugarsku kako zbog diversifikacije snabdevanja gasom, tako i sa ekonomskog aspekta.

Glavna sekcija kopnenog dela gasovoda kroz Bugarsku bila bi dugačka 541 km. Projektom je predviđena izgradnja prijemnog terminala i tri kompresorske stanice – blizu Varne, Lozena i Rasova.

D.V
izvor: tanjug

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti