Objavljena je Procena stanja o podacima i izveštavanju o biodiverzitetu u Republici Srbiji

U okviru projekta „Regionalna mreža za upravljanje podacima o biodiverzitetu i izveštavanju“ kao dela GIZ Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu i u saradnji sa svim relevantnim institucijama i saradnicima, pripremljeni su izveštaji o stanju informacija o biodiverzitetu i izveštavanju u zemljama jugoistočne Evrope.

U Izveštaju o proceni stanja za Republiku Srbiju posebno je naglašeno: Ministarstvo zaštite životne sredine odgovorno je za upravljanje i razvoj politike zaštite životne sredine, uključujući i zaštitu prirode i biodiverziteta. Agencija za zaštitu životne sredine, kao organ u sastavu Ministarstva, odgovorna je za prikupljanje podataka o životnoj sredini i pripremanje izveštaja o stanju životne sredine.

Stručne aktivnosti u oblasti zaštite prirode i biodivertziteta obavljaju Zavod za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. U izveštaju su navedene i sve ostale relevantne institucije, organizacije i udruženja koje sakupljaju ili poseduju podatke o biodiverzitetu.

U okviru projekta pripremljen je i Regionalni vodič o podacima i izveštavanju o biodiverzitetu koji je namenjem svim zainteresovanim stranama za zaštitu prirode i životne sredine kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou. Ovaj vodič bi trebalo da olakša proces integracije u EU u ispunjavanju uslova koji se postavljaju direktivama o zaštiti prirode u Pregovaračkom poglavlju 27.

Izveštaj možete pogledati OVDE.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti