Objavljen test opterećenja snabdevanja gasom Evropske komisije

evropska komisija

Evropska komisija objavila je test opterećenja snabdevanja gasom prema kojem Republika Srbija spada među najugroženije zemlje ako dodje do nestašice gasom i to zajedno sa Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom, Finskom i Estonijom.

Potpredsednik Evropske komisije koji je nadležan za energetiku gospodin Ginter Etinger izjavio je da je potreban zajednički rad na ovom problemu kako bi sva domaćinstva imala grejanje u zimskom periodu.

U izveštaju je navedeno da bi u Republici Srbiji, Finskoj, Makedoniji, Estoniji i Bosni i Hercegovini usled dugotrajnog nedostatka gasa nedostajalo oko 60 odsto ovog energenta, a bile bi ugrožene i zemlje Evropske unije.

Vežbe simulacije sprovedene su u 38 evropskih država ( članica Evropske unije i susednih država), a zaključeno je da vodeći princip mora biti tržišni pristup.

U izveštaju se navode i konkretne preporuke za stabilno snabdevanje gasom kao što su kompletiranje unutrašnjeg energetskog tržišta, povećanje energetske efikasnosti, diversifikacija spoljnih izvora snabdevanja, eksploatacija fosilnih i nefosilnih goriva.

Ovaj test opterećenja snabdevanja gasom prva je mera kratkoročne energetske sigurnosti nakon što je usvojena Evropska strategija o energetskoj sigurnosti.

Sandra Jovićević

foto: media-marketing.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti