Obezbeđeno uredno vodosnabdevanje Kragujevca

 

Foto: Milisav Pajević
Foto: Milisav Pajević

Popunjenost akumulacije „Gruža“ je više od 73 odsto, a „Grošnice“ 76 procenata. „Gruža“ proizvodi 430 litara u sekundi, akumulacija „Grošnica“ 130, a sistem „Morava“ 100 litara u sekundi, što je sasvim dovoljno za uredno vodosnabdevanje Kragujevca.

Pored toga, JKP „Vodovod i kanalizacija“ ponovilo je vozni park sa dve cisterne. Cisterna za pijaću vodu, kapaciteta šest kubika služiće za snabdevanje pijaćom vodom u slučaju visokih temperatura ili većih havarija, konstatovano je na poslednjoj sednici Štaba za vanredne situacije u Kragujevcu.

U okviru priprema za letnje mesece, istaknuto je na sednici Štaba, preduzete su blagovremene mere zaštite i spasavanja u vreme povećane opasnosti od izbijanja i širenja požara na otvrenom prostoru i šumskim kompleksima, tokom trajanja turističke sezone i žetvenih radova.

Na sednici Štaba za vanredne situacije Kragujevca, prenosi predstavljen je i dokument Procena ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća na teritoriji grada. Kao opasnosti identifikovani su: poplave, zemljotresi, požari, grad i tehničko – tehnološke nesreće.

U procenu su uključene i opasnosti izazvane klizištima, odronima, erozijom, te olujnim vetrom. Za svaku navedenu utvrđena su dva moguća razvoja događaja, odnosno scenarija za najverovatniji neželjeni događaj, kao i za situaciju sa najtežim mogućim posledicama.

Na osnovu Procene, u naredna dva meseca biće urađen i plan zaštite i spasavanja koji će takođe biti upućen na saglasnost Upravi za vanredne situacije.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti