Obeleženo 46 godina od otvaranja Resavske pećine

Foto: http://www.zzps.rs
Foto: http://www.zzps.rs

JP „Resavska pećina“, upravljač SP „Lisine“ i SP „Resavska pećina“ održala je  radionicu povodom obeležavanja Dana Planete i 46 godina od otvaranja Resavske pećine za posetioce.

Učesnike su pozdravili Milica Petrović, direktor JP „Resavska pećina“ i Danko Jović, rukovodilac Kancelarije Zavoda za zaštitu prirode u Nišu, koji je i ukazao na značaj obeleževanja Dana Planete.

Stručni saradnici Zavoda za zaštitu prirode osmislili su i sproveli tri radionice sa učenicima od 5.- 8. razreda OŠ „Vuk Karadžić“ iz Resavice. Dragana Nedeljković, botaničar, predstavila je učesnicima biljke prolećnice resavskog kraja, njihov značaj i upotrebu.

Potom su učesnici sa ornitologom Zavoda za zaštitu prirode, Bratislavom Grubačem, imali priliku da posmatraju ptice IBA područja Resava sa platoa ispred Resavske pećine, a potom ih je geomorfolog i speleolog, Dragan Nešić, kroz priču o speleologiji i speleološkim objektima Resave, zajedo sa vodičima, proveo kroz dvorane i kanale Resavske pećine.

Kratak predah i osveženje nastupili su uz rođendansku tortu kojom je JP „Resavska pećina“ obeležilo punih 46 godina od kada je, davnog 22 . aprila 1972. godine, pećina po prvi put otvorena za posetioce.

Instruktori Avantura parka omogućili su deci probno korišćenje speleološke opreme, o kojoj im je neposredno pre toga govorio speleolog Dragan Nešić.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti