Obeležen Međunarodni dan reke Dunav uz jedinstveni koncert klasične muzike na Ramskoj tvrđavi

Foto: JVP „Srbijavode“

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana reke Dunav, JVP „Srbijavode“ je organizovalo događaj pod nazivom „Otkrij Dunav“ na Ramskoj tvrđavi, u saradnji sa Opštinom Veliko Gradište i ArtLink festivalom.

Ove godine proslava je upotpunjena vrhunskom interpretacijom klasične muzike, gde su nastupili eminentni violinista/dirigent Fedor Rudin, violončelista Jan Fogler i ansambl Kamerata Balkanika, koji su izvodili numere inspirisane vodom i očuvanjem prirode.

Počasni učesnici događaja bili su predstavnici Resornog ministarstva, Ministarstva zaštite životne sredine i ostalih ministarstava, kao i drugi mnogobrojni istaknuti stručnjaci koji ukazuju na strateški značaj i potencijal ove reke.

Realizaciju koncerta „Otkrij Dunav“ na Ramskoj tvrđavi, u okviru ArtLink festivala, podržao je projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

“Ove godine, uz isticanje ekološkog, geografskog i turističkog aspekta Ramske tvrđave slogan „Otkrij Dunav“ jasno govori šta je naš cilj, a to je prvenstveno edukacija i ukazivanje na vrednosti Dunava, kako u našoj zemlji, tako i u ostalim zemljama Podunavskog regiona. Živimo u doba klimatskih promena kada nam je jasno da će se u budućnosti voditi bitke za vodu, a ne za naftu, rude i metale kao što je to bilo u prethodnim vekovima. Zadatak svih nas je da brinemo o Dunavu, kako bi generacijama koje dolaze ostavili Dunav bar za jedan posto čistiji, pitkiji i plavlji”, istakao je direktor JVP ”Srbijavode” u uvodnom obraćanju.

Predsednik opštine Veliko Gradište se najpre zahvalio JVP ”Srbijavode” i svim ostalim učesnicima ovog događaja i izrazio čast što je za obeležavanje ovako važnog datuma izabrana upravo Ramska tvrđava.

”Upravo ovde Dunav je najširi i čitavom širinom pripada Srbiji i želeo bih da istaknem da mi koji živimo pored Dunava, osećamo da smo privilegovani. Ovde u Velikom Gradištu pored reke Dunav, imamo i reku Pek koja se u centru grada uliva u Dunav i imamo Srebrno jezero, koje postaje prepoznatljiva turistička destinacija za celu Srbiju. Dunav je veoma značajan, na obalama Dunava se živi i od Dunava se živi i iz tog razloga večeras želimo da prenesemo veoma važnu poruku da moramo čuvati Dunav, čuvati naše reke, jer nemamo rezervne za generacije koje nam tek dolaze”, rekao je Dragan Milić.

U skladu sa tim, JVP „Srbijavode“ i Opština Veliko Gradište organizovali su i niz edukativnih radionica tokom kojih su deca vrtićkog uzrasta i mlađih razreda osnovnih škola imali su prilike da se na kreativan način upoznaju sa temom odbrane od poplava. Međunarodni dan Dunava je vesela i svečana manifestacija u kojoj se podstiču organizacije i institucije na svim nivoima društva, od vrtića preko srednjih škola, nevladinih organizacija i lokalnih samouprava.

Foto: JVP „Srbijavode“

Dan Dunava obeležava se 29. juna širom sliva reke Dunav i proslava odaje počast vitalnoj ulozi Dunava i njegovih pritoka u životima ljudi. Prvi put obeležen 2004. godine, Dan Dunava je osnovan u znak sećanja na desetogodišnjicu potpisivanja Konvencije o zaštiti reke Dunav 1994. godine u Sofiji.

Tokom svojih 19 godina, Dan Dunava je prerastao u najveći svetski međunarodni rečni festival, naseljavajući obale reka događajima i aktivnostima kako bi se proslavila kulturna raznolikost Dunava. Pod okriljem ICPDR-a, zemlje članice i partneri organizuju nacionalne događaje, koristeći svoje lokalno znanje uporedo sa međunarodnom saradnjom.

Kroz raznovrstan spektar aktivnosti kao što su igre vezane za vodu, izleti, okrugli stolovi, radionice, edukativne aktivnosti i aktivnosti podizanja svesti javnosti, celo društvo treba da stekne čvršću emocionalnu vezu sa dunavskim basenom i njegovim jedinstvenim biodiverzitetom. Angažovanje poznatih umetnika i ličnosti koje su posvećene delu za Dunavski basen, moglo bi lično da inspiriše javnost da deluje za Dunav u svom svakodnevnom životu.Živeti u harmoniji sa prirodom je moguć svakodnevnim malim promenama.

Izvor: JVP „Srbijavode“

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti