Obeležen Dan upravljača zaštićenih područja u BiH

 

Foto: http://fbihvlada.gov.ba
Foto: http://fbihvlada.gov.ba

Obeležavajući Svetski dan zaštite životne sredine federalna ministarka zaštite životne sredine i turizma Edita Đapo otvorila je Dan upravljača zaštićenih područja u BiH, koji je u Tarčinu organizovao Program Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP).

– Ovogodišnji slogan Svetskog dana zaštite životne sredine je „Pobedimo zagađenje plastike“. Stoga bih zamolila da, kada kupujete plastiku za jednokratnu upotrebu, vrećice, čaše, flaše ili bilo šta drugo, imate na umu da njihova razgradivost traje hiljadu godina. Prosečan čovek upotrebi 1.000 plastičnih vrećica u godini, a sagorevanje četiri plastične vrećice troši kiseonika koliko je potrebno čoveku za jedan dan. Znači da za godinu dana, korišćenjem plastičnih vrećica, jedan čovek oduzme sebi 250 dana ili osam meseci kiseonika – rekla je ministarka Edita Đapo.

Prisutnim upravljačima zaštićenih područja, federalna ministarka Edita Đapo je ukazala da se može doprineti redukovanju upotrebe plastičnog otpada odbijanjem korišćenja plastičnih proizvoda ili nekupovinom plastičnih kesa, korišćenjem ambalaže koja je namenjena za višekratnu upotrebu, ili odlaganjem plastičnog otpada na predviđena mjesta.

Na taj način, upozorila je, pomažemo očuvanju prirodnih blagodeti i biološke raznovrsnosti Bosne i Hercegovine.

Edita Đapo je skrenula pažnju da se u ovoj godini obeležava 25 godina Konvencije o biološkoj raznovrsnosti, a Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kao kontakt institucija BiH za ovaj događaj, učestvuje u aktivnostima i obavezama u skladu s Konvencijom.

– Trenutno je u toku priprema šestog nacionalnog izveštaja prema Konvenciji o biološkoj raznovrsnosti. Ostaju nam još dve godine da udvostručimo naše napore prema globalnom strateškom planu za biološku raznovrsnost 2011.- 2020. i da napredujemo u ostvarenju ciljeva – istakla je federalna ministarka Edita Đapo.

Načelnik Opštine Hadžići Hamdo Ejubović poželeo je upravljačima zaštićenih područja i predstavnicima nadležnih institucija uspešan rad u aktivnostima, koje će biti organizovane u okviru Dana upravljača zaštićenih područja.

– Nadam se da ćete pokrenuti inicijative kako bi bili zaštićeni Bjelašnica i Igman – kazao je Ejubović.

Dan upravljača zaštićenih područja u BiH je inicijativa UNEP-a na unapređenju komunikacije i saradnje upravljača zaštićenih područja u BiH u cilju adresiranja trenutnih problema u zaštićenim područjima specifično i sektoru zaštite prirode generalno.

Trenutno su u BiH zaštićena trideset i tri prirodna područja koja obuhvataju tek oko tri posto teritorije države.
UNEP u saradnji s partnerima iz resornih entitetskih ministarstava, kao i  nevladinom organizacijom CENER21 i Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasleđa Repliblike Srpske trenutno radi na projektu, čiji je cilj uspostavljanje osam novih zaštićenih područja u BiH.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti