Obeležen Dan TENT-a

Foto: mre.gov.rs

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije, kazao je na obeležavanju 48 godina od početka rada TE „Nikola Tesla A“, da je EPS već sada energetski lider na Balkanu.

Početak rada prvog bloka u ovoj termoelektrani, tada je bio uspeh i veliki tehnološki iskorak, koji je omogućio da Srbija započne nove ambiciozne planove razvoja. Danas imamo novi investicioni ciklus, gradnju bloka od 350 megavata u Kostolcu, izgradnju postrojenja za odsumporavanje i sistema za otpepeljivanje u TENT A, i brojne druge projekte, kojima ćemo omogućiti privredi Srbije da se modernizuje, da jača postojeće kapacitete i poštuje najviše zahteve zaštite životne sredine, istakao je Antić.

U „Elektroprivredi Srbije“ i ogranku TENT pokrenut je novi investicioni ciklus kojim će se modernizovati proizvodni kapaciteti i osigurati budućnost kompanije u narednim decenijama, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS na obeležavanju 48 godina od početka rada TE „Nikola Tesla A“.

Prvi blok u Obrenovcu pušten je u rad 7. marta 1970. godine i označio početak intenzivnog razvoja srpske elektroprivrede. Od tada do danas u ogranku TENT je, zahvaljujući predanom radu i angažovanju zaposlenih, proizvedeno više od 680 milijardi kWh električne energije. TENT je tokom proteklih godina ostvario brojne rekorde u proizvodnji. Izmenom strategije stvorili smo uslove da i blokovi A1 i A2 uz revitalizaciju, nastave rad, navode u EPS-u. Zajedno sa RB „Kolubara“, TENT proizvodi više od 50 odsto srpske električne energije i naš cilj, zadatak i obaveza su da TENT očuvamo, unapredimo, povećamo taj udeo i ukupnu proizvodnju.

U ime Nadzornog odbora JP EPS zaposlenima TENT godišnjicu je čestitao prof. dr Branko Kovačević, predsednik ovog tela i rekao da su TENT i EPS najznačajniji privredni subjekti u istoriji privrednog razvoja Srbije, i jedan od važnih oslonaca i pokretača domaće privrede.

izvor: mre.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti