O zelenoj ekonomiji u Nemačkoj

453157Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić je u petak informisala ministra za životnu sredinu, klimatske promene i energetiku nemačke pokrajine Baden–Virtemberg Franca Unterštelera o potencijalima Srpske i BiH za razvoj zelene ekonomije.

„S obzirom da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske nadležna institucija, a ja kontakt lice za sprovođenje Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama za BiH, informisaću Unterštelera o aktivnostima koje sprovodimo na prilagođavanju i ublažavanju klimatskih promena, tim pre što smo zemlja koja nema značajniji uticaj na klimatske promene, a spadamo u zemlje koje trpe posledice“, istakla je Golićeva.

Ona je naglasila je današnji sastanak prilika da se detaljnije informiše o ciljevima u oblasti energetske politike, koje je pokrajina Baden-Virtemberg postavila prema formuli 50-80-90, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

„Prema formuli koju je postavila pokrajina Baden-Virtemberg, to znači 50 odsto manje potrošnje energije, 80 odsto obnovljive energije i 90 odsto manje emisije štetnih gasova“, pojasnila je Golićeva.

U saopštenju se dodaje da je Golićeva juče posetila Generalni konzulat BiH u Štutgartu i da je u razgovoru sa generalnim konzulom BiH Zvonkom Miškovićem navela da će posjetu Baden-Virtembergu iskoristiti i da ojača regionalnu saradnju Srpske i ove nemačke pokrajine na osnovama Memoranduma o ukupnoj privrednoj i ekonomskoj saradnji Republike Srpske i Baden-Virtemberga, koji je potpisan 2008. godine.

Ona je istakla da je Vlada Srpske zahvalna partnerima iz Baden-Virtemberga za pomoć koju su do sada pružali Republici Srpskoj, naročito na sanaciji posljedica poplava 2014. godine, te aktivnostima koje se zajednički sprovode na realizaciji Akcionog plana za prevenciju poplava.

Mišković je napomenuo da je izuzetno zadovoljan saradnjom koju Generalni konzulat ima sa Predstavništvom Republike Srpske u Štutgartu, te podsetio da je jedan od rezultata te saradnje zajednički organizovan privredni forum početkom ove godine.

Osim delegacije Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske koju, uz ministra, čine pomoćnik ministra za životnu sredinu Svjetlana Radusin, pomoćnik ministra za koordinaciju projekata i razvoj Miloš Jokić i direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske Srđan Todorović, sastanku održanom u petak prisustvovali su predstavnici UNDP Sanjin Avdić i Goran Vukmir, te predstavnik Međuentitetskog tela za zaštitu životne sredine Mehmed Cero.

Izvor:Srna.rs

V.V.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti