NVO pozivaju Evropsku komisiju da ne menja Direktivu o vodama

Foto: WWF

Preko 80 nevladinih organizacija pokrenulo je kampanju kojom pozivaju Evropsku komisiju da odbrani propis koji štiti vodne resurse poput reka, potoka, jezera, močvara i podzemnih voda.

Do sada je preko 100.000 Evropljana potpisalo peticiju protiv izmene Okvirne direktive o vodama i time poručilo Evropskoj komisiji da treba da odustane od revizije tog propisa i da umesto osigura bolje sprovođenje postojeće verzije.

Takav odziv građana rezultat je kampanje #ProtectWater, koju su pokrenuli WWF i partnerske organizacije iz koalicije Living Rivers Europe, u saradnji sa brojnim lokalnim nevladinim organizacijama.

Potpisivanjem peticije građani su se usprotivili izmeni Okvirne direktive o vodama, koju pojedine vlade žele da oslabe, a koja predstavlja najsnažniji alat kojim se osigurava zaštita i obnova evropskih reka, jezera i močvara za generacije koje dolaze.

Slatkovodni ekosistemi su najugroženiji na planeti, a situacija nije drugačija ni u Evropi. Čak 60 odsto voda Evropske unije je u lošem stanju, jer države članice odobravaju njihovo iskorišćavanje na načine koji ostavljaju trajnu štetu – izgradnjom brana i druge infrastrukture, te neodrživom poljoprivrednom proizvodnjom.

Kroz Okvirnu direktivu o vodama, države članice Evropske unije obavezale su se da će prestati sa takvom praksom i da će se „dobro stanje“ voda postići najkasnije do 2027. godine. Prvobitni rok postavljen za 2015. godinu odavno je prekoračen.

Okvirna direktiva o vodama osigurava efikasan pravni okvir za rešavanje glavnih pritisaka sa kojima se susreću naše vode, a zemlje članice moraju značajno intenzivirati svoje napore i finansiranje, kako bi se zacrtani ciljevi ostvarili do 2027. godine.

Rezultata na poboljšanju stanja voda je malo, zbog čega pojedine vlade u okviru Evropske unije raspravljaju o tome kako da oslabe ovaj dokument, uvođenjem veće fleksibilnosti.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti