Novozelandska reka može da vas tuži!

Foto: Wikipedia/ James Shook

Novozelandska reka Vanganui koja svoje dugo putovanje od 290 kilometa počinje u snežnom, severozapadnom delu planine Tongariro i uliva se u Tasmanovo more, postala je 2017. godine prva reka koja je dobila status „pravnog lica“, kao jedna od najvažnijih prirodnih resursa države.

Maori, polinežanski domoroci Novog Zelanda, borili su se više od 160 godina da legalno zaštite reku Vanganui. Sa ovom rekom su plemena održavala kontakt i duboku vezu gotovo 880 godina. Za njih je ova reka bila izvor hrane, vozili su se njome u kanuima i gradili su sela na njenim obalama.

Maorsko poštovanje predaka obuhvata i potrebu da se priroda zaštiti. Oni veruju da su ljudi i voda u posebnoj vezi, o čemu govori i tradicionalna izreka „Ja sam reka i reka je ja“.

Pošto je sudskom odlukom reka priznata priznata kao osoba, to znači da je onaj ko ugrozi reku, ugrozio i pleme.

Ako se desi bilo kakva zloupotreba ili reka bude ugrožena na bilo koji način, zagađena ili se na njoj budu sprovodile neovlašćene aktivnosti, reka može da tuži počinitelja. Osim toga, ovo znači i da reka može biti vlasnik imovine, kao i da sklapa ugovore i bude tužena.

Reka Vanganui nije jedini prirodni resurs koji je dobio status osobe. Park „Te Urewera“ postao je 2014. prvo prirodno dobro ove zemlje koje je dobilo status osobe. I planina Taranaki, stratovulkan star 120.000 godina, koji je sveto mesto Maora, dobila je 2018. godine isti status. Posle odluke koju je dobila reka Vanganui 2017. godine, indijske reke Gang i Jamuna, kao i sve reke u Bangladešu dobile su takođe zakonska prava.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti