Novoizabrana Evropska komisija počela sa radom

evropska komisija

Od 1. novembra 2014. godine sa radom je počela nova Evropska komisija čiji je predsednik Žan-Klod Junker. On je izjavio da će osnovni ciljevi nove Evropske komisije biti uspostavljanje Energetske unije evropske dvadesetosmorice koja će imati za cilj da poveća iskorišćenje obnovljivih izvora energije. Osim toga, radiće se i na boljem povezivanju država članica Evropske unije kako bi se smanjila zavisnost od snabdevanja energijom i pronašli novi izvori energije. Gospodin Junker je dodao da će u prva tri meseca rada nove komisije biti predstavljene mere za zapošljavanje, privredni rast i investicije, a najveća pažnja će biti posvećena malim i srednjim preduzećima.

Novi komesar za energiju gospodin Migel Arijas Kanjete rekao je da izgradnja gasovoda „Južni tok“ nije usklađena sa evropskim propisima tako da će se prednost dati „Južnom koridoru“ i gasovodima iz Azerbejdžana.

U novoj Evropskoj komisiji između ostalog su se našli i Ginter Etinger, Andrus Ansip, Maroš Šefčovič, Kristalina Georgieva, Frans Timermans, Neven Mimica.

Sandra Jovićević

foto: media-marketing.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti