Novim projektima unaprediti sistem za upravljanje otpadom

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je danas da naša zemlja godišnje stvara približno 2,4 miliona tona komunalnog čvrstog otpada, od čega se 800.000 tona može reciklirati.

Trivan je na konferenciji, na kojoj su predstavljena dva projekta – „Podrška razvoju strateškog okvira u oblasti upravljanja otpadom“ i „Projekat razvoja separacije otpada“, istakao da će Srbija zahvaljujući ovim projektima napredovati u ovoj oblasti. On je objasnio da je cilj projekata odvajanje reciklažnog materijala iz komunalnog i čvrstog otpada, ali i približavanje standardima EU u toj oblasti, uz ocenu da su ovi projekti sjajna prilika da se Srbija ozbiljnije pozabavi pitanjima upravljanja otpadom i otpadnim vodama.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar istakla je da je pretvaranje otpada u resurs jedan od glavnih elemenata cirkularne ekonomije i da se na tome i u Uniji ozbiljno radi.

Kao deo zahteva Poglavlja 27 u okviru pregovora za pristupanje Evropskoj uniji, Srbija je u obavezi da uskladi domaće propise sa evropskim, odnosno da preduzme neophodne mere za obezbeđivanje efikasne implementacije i kontrole primene novih tekovina EU u oblasti zaštite zivotne sredine. Zbog toga se sprovodi projekat “Podrška razvoju strateškog okvira u oblasti upravljanja otpadom”, čije je predviđeno trajanje 24 meseca. Cilj ovog projekta je da se srpskoj administraciji pruži podrška za delotvorno upravljanje evropskim integracijama i pretpristupnom pomoći, kako bi se ubrzalo članstvo u EU.

Jedan od konkretnih ciljeva projekta jeste izrada nove nacionalne strategije upravljanja otpadom, koja će predstavljati osnovni dokument za dugoročno upravljanje otpadom. Strategija će se odnositi na period od 2019. do 2024. godine, a planira se i izrada nacionalnog plana upravljanja otpadom koji će bii sastavni deo strategije. Takođe, izradiće se i nacionalni program prevencije otpada, a očekuje se i razvoj seta ekonomskih instrumenata za implementaciju Plana upravljanja čvrstim komunalnim otpadom. Projekat “Podrška razvoju strateškog okvira u okviru u oblasti upravljanja otpadom” podržala je EU u iznosu od 1.500.000 evra kroz IPA pristupnu pomoć, Ministarstvo zaštite životne sredine, Agencija za životnu srednu Austrije i Švedske i Ministarstvo za životnu sredinu Litvanije.

Drugi projekat, “Projekat primarne separacije otpada” podržali su resorno ministarstvo, EU i Švedska, a on će pomoći uvođenje primarne separacije u četiri regiona sa sanitarnim deponijama kojima upravljaju javna preduzeća – Duboko, Pirot, Srem–Mačva i Pančevo. Zajedno ovi regioni prikupljaju više od 215.000 tona otpada godišnje, od čega može da se reciklira 70.000 tona. Ovaj projekat će pružiti tehničku pomoć u radu sa lokalnim vlastima na planiranju ili nadogradnji sistema primarne selekcije. Investicija će obezbediti neophodnu opremu, uključujući vozila za prevoz otpada, kontejnere i kante. Takođe, biće potrebno da lokalne vlasti sufinansiraju investicije u vidu lokalne infrastrukture i podizanja svesti javnosti. Cilj ovog projekta jeste da stopa reciklaže u četiri regiona poraste na 15 odsto u roku od dve godine nakon uvođenja, što bi značilo da više od 32. 000 tona reciklažnog materijala godišnje ne bi bilo deponovano u ovim regionima.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti