Novi zamah saradnje Srbije i Portugala u oblasti zaštite životne sredine

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan i ambasadorka Republike Portugala u Republici Srbiji Marija Viržinija Mendes Da Silva Pina zaključili su u četvrtak, 19. septembra, u Beogradu da oblast zaštite životne sredine pruža široke mogućnosti za razvijanje saradnje i jačanje dobrih odnosa dve zemlje.

Srbija i Portugal dele mnoge sličnosti, i zato razmena iskustava sa ovom zemljom koja je uspešno prošla proces usvajanja i razvijanja najviših standarda u zaštiti životne sredine predstavlja dragocenu pomoć i podršku Srbiji u procesu evrointegracija, rekao je ministar. Problemi su slični, zbog čega u okviru saradnje možemo da razmenjujemo i najbolja rešenja, ukazao je, i dodao da su mogućnosti za jačanje saradnje naročito značajne u oblasti upravljanja otpadnim vodama i čvrstim otpadom, koje su od ključne važnosti za stanje životne sredine u Srbiji. Dobri politički odnosi dve zemlje, kako je naglasio, moraju biti praćeni i razvijanjem saradnje u oblasti zaštite životne sredine. Zaštita životne sredine je osnov za rešavanje pitanja koja neposredno utiču na kvalitet i zdravlje građana kao univerzalne ljudske potrebe, zbog čega istovremeno predstavlja oblast mira, saradnje i razumevanja, rekao je.

Viržinija Pina, ocenjujući ovaj susret kao početak nove faze u odnosima dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, ukazala je na veliku zainteresovanost portugalskih kompanija i preduzeća za zajedničke projekte i ulaganja u Srbiji, naročito u oblasti prečišćavanja otpadnih voda i upravljanja komunalnim otpadom, uz puno uključivanje lokalne zajednice. Ambasadorka Portugala je naglasila punu otvorenost ove zemlje, koja je u vrhu evropskih zemalja po pitanju zaštite i stanja životne sredine, i zainteresovanost da Srbiji prenosi svoja višegodišnja iskustva i ekspertska znanja u ovoj oblasti.

Sagovornici su se saglasili da se pristupi pripremama za potpisivanje Memoranduma o razumevanju, koji će biti osnova za razvijanje konkretnih vidova saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti