Novi vetropark u Rumuniji priključen na mrežu

vetroparkKompanija „LUKERG Renew“ saopštila je da su u toku testiranja rada vetroparka „Topolog Dorobantu“ snage 82MW koji se nalazi na jugozapadu Rumunije.

Ova kompanija nastala je 2011. godine iz partnerstva ruske kompanije „LUKOIL Ecoenergo“ i italijanske kompanije „ERG Renew“, a do sada je instalirala nekoliko vetroparkova u Rumuniji ukupne snage 150MW.

Novi vetropark nalazi se u jugozapadnom okrugu Rumunije (Tulcea), a priključen je na mrežu u novembru prošle godine i ima 41 turbinu od kojih je svaka snage 2MW. Godišnje će ovaj vetropark proizvoditi oko 200GWh električne energije, što je dovoljno za snabdevanje 60 hiljada domaćinstava.

U rumunski vetropark „Topolog Dorobantu“ uloženo je oko 135 miliona evra, a u narednim mesecima biće instalirano još 2MW, čime će projekat u potpunosti biti završen.

Inače, Rumunija već poseduje najveći vetropark u Evropi koji se nalazi blizu Konstance, a prostire se na površini od 1100 hektara, snage 600MW, a u čiju izgradnju je uloženo 1,1 milijarde evra.

Poznato je i da je Rumunija već ispunila zacrtani cilj da do 2020. godine 24% njene ukupne potrošnje energije bude iz obnovljivih izvora.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti