Škola u Zrenjaninu koristi geotermalnu energiju za grejanje

osnovna skola dr jovan cvijicOsnovna škola „Jovan Cvijić“ u Zrenjaninu je prva škola u Srbiji koja koristi geotermalnu energiju za grejanje.

Nosilac ovog projekta „Back to the future“ je grad Zrenjanin, dok su sredstva obezbeđena preko IPA programa prekogranične saradnje sa Temišvarom (Rumunija). Vrednost investicije je 536500 evra, od kojih je 456000 evra obezbeđeno donacijom, a ostatak sredstava je obezbedio grad.

Projekat je započet još u aprilu 2011. godine, a završen je 15. jula 2012. godine. Ali, pošto je škola imala dotrajale instalacije koje nisu mogle da podrže novi sistem geotermalnog grejanja, uz pomoć grada Zrenjanina prošle godine su uvedene nove električne instalacije, tako da je grejanje geotermalnom energijom počelo tek od jeseni 2013. godine.

Novi sistem primene geotermalne energije će biti višestruko koristan jer će se ova energija koristiti i za rashlađivanje prostorija leti. Iz škole kažu da će se troškovi za grejanje koji su do sada iznosili više od 5 miliona dinara smanjiti čak 5 puta, čime će im se ovaj sistem isplatiti za nekoliko godina.

S.J.
Foto: cvijic.edu.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti