Novi Sad predstavlja svoje ekološke i energetske projekte na Međunarodnim danima energetike i investicija

U okviru manifestacije Međunarodni dani energetike i investicija grad Novi Sad predstavlja svoje potencijale u oblasti investicije i energetike.

Kada je reč o zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti, najvažniji projekti Novog Sada su uspostavljanje regionalnog sistema upravljanja otpadom, povećanje energetske efikasnosti SPENS-a i zamena postojećih sijalica javnog osvetljenja led sijalicama.

Projekat izgradnje tzv. Regionalne deponije za grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas, vredan je blizu 3,5 milijarde dinara, vremenski okvir za njegovu realizaciju je do 2020. godine, a finansira se većinom putem donatora i sredstava IPA Fonda. U saradnji sa partnerskim institucijama Novi Sad je sproveo postupak javne nabavke za izvođenje istražnih radova, urađena je delimična prethodna studija opravdanosti za upravljanje čvrstim otpadom u regionu i nastavljaju se aktivnosti na izradi neophodne projektno-tehničke dokumentacije.

Novi Sad je među prvim gradovima u Srbiji počeo da se bavi organizovanim prikupljanjem i obradom podataka o potrošnji energije kao i utvrđivanjem neophodnih energetskih kapaciteta grada. Ove godine kroz programe investicionih aktivnosti planirana je izgradnja toplotnih pumpi u tri škole u prigradskim naseljima, ali i rekonstrukcija fasade i stolarije, grejanja i sl. aktivnosti u drugim školama i vrtićima. Takođe, jedan od važnijih projekta Strategije održivog razvoja grada je i Smart city koncep.

izvor: novisad.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti