Novi Sad pokreće sveobuhvatnu akciju sadnje drveća

Foto-ilustracija: Unsplash (Stefan Kostić)

Grad Novi Sad je pokrenuo značajnu inicijativu sadnje drveća. Ova akcija, održana ovih dana, obuhvata različite lokacije u gradu, uključujući popularni Štrand i stambeni blok okružen ulicama 1300 kaplara, Balzakovom, Narodnog fronta i Iva Andrića.

Članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost – Mira Radenović Bojić, naglasila je da akcija teži ka očuvanju i unapređenju zelenog fonda Novog Sada za buduće generacije. Razvijen je  Plan rekonstrukcije zelenila, reagujući na devastaciju preko 3000 stabala tokom nevremena u julu. Prema Planu, predviđena je sadnja 6000 stabala u narednih pet godina, sa ciljem da se zeleni fond grada ne samo obnovi, već i udvostruči. Pored ove akcije, JKP “Gradsko zelenilo” će nastaviti sa redovnom sadnjom, dodajući do dve i po hiljade stabala godišnje, što znači ukupno 4000 stabala godišnje, navodi se na sajtu Grada Novog Sada.

Pročitajte još:

Foto: EP

Osim toga, postoji i jedan poseban deo akcije – sadnja koprivića u svakoj od 47 mesnih zajednica grada, zbog uništenog koprivića u centru grada, koji je bio jedan od simbola Novog Sada. Takođe, novi koprivić će biti posađen na istom mestu nakon završetka radova na podzemnoj garaži u Ulici Modene.

Sadiće se od novembra do marta – lipa, jasen, kuglasti bagrem, piramidalni hrast i druge vrste, u skladu sa planom Projektnog biroa ovog preduzeća.

Akcija pod sloganom „Sadimo sada za budućnost Novog Sada“ organizovana je od strane Gradske uprave za zaštitu životne sredine, JKP „Gradsko zelenilo“, Radne grupe „Zelena stolica“, uz podršku društveno odgovornih kompanija i volonterskih organizacija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti