Novi planovi za Nemačku – do 2035. koristiće samo obnovljivu energiju

Foto-ilustracija: Pixabay

Nemačka Vlada donela je odluku da ubrza reforme i proces prelaska na obnovljive izvore energije. Prema novim planovima ova zemlja će do 2035. godine svoje potrebe za električnom energijom podmirivati iz obnovljivih izvora energije i zelenog vodonika, što ubrzava i njihove planove da iz upotrebe u potpunosti izbace ugalj.

Ranije objavljivani planovi ove zemlje bili su da do 2050. godine električnu energiju dobijaju iz obnovljivih izvora, a da ugalj prestanu da koriste od 2038. Međutim, klimatske promene, energetska kriza, kao i rat u Ukrajini, uticali su na to da Nemačka krene ka tome da postane potpuno nezavisna od ruskog gasa, nafte i uglja.

Kako bi neophodnu električnu energiju dobijali iz obnovljivih izvora, moraju mnogo uložiti u proširenje kapaciteta. Prema pisanju stranih medija, do 2030. godine biće udvostručeni kapaciteti kada je reč o energiji vetra – 110 gigavata. Dok se očekuje da će na otvorenom moru postići snagu od 30 gigavata.

Kada je reč o solarnoj energiji, predviđanja su takva da će se ona gotovo učetvorostručiti i da će imati kapacitet od 200 gigavata.

Da Nemačka krupnim koracima ide ka tome da smanji emisije štetnih gasova, te i da ispuni ciljeve koji su zacrtani Pariskim sporazumom, pokazuje to da su krajem prošle godine izdvojili 60 milijardi evra za borbu protiv klimatskih promena i modernizaciju zemlje.

Fond će biti korišćen za finansiranje projekata sa ciljem borbe protiv klimatskih promena i unapredjenja nemačke infrastrukture.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti