Novi izazovi otvorenih podataka

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu objavljuju Javni poziv u vidu izazova za predlaganje inovativnih ideja, a na osnovu podataka koje nude javne institucije i organizacije, dostupnih na Nacionalnom portalu otvorenih podataka.

Foto: UNDP

Na ovom portalu, u oblasti životne sredine nalaze se i podaci koje je otvorila Agencija za zaštitu životne sredine, a koja je kreirala i poseban portal otvorenih podataka na kome se, za sada, nalazi pet grupa podataka: o kvalitetu vazduha, kvalitetu voda, polenu, kvalitetu zemljišta i iz Nacionalnog registra zagađivača.

Javnim pozivom su raspisana tri izazova: životna sredina i mi; informisanost i učešće građana; i otvoreni podaci za biznis.

Pozivaju se svi zainteresovani, a posebno startapi, udruženja, mala i srednja preduzeća, da se prijave i ponude inovativna rešenja za različite društvene probleme, kako bi odluke bile donošene na osnovu podataka i informacija, a građani Srbije imali priliku da koriste inovativne usluge.

Više o pravilima učešća pronađite pronađite ovde.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti