Novi investicioni ciklus u energetici prilika za mlade inženjere

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović

Novi investicioni ciklus u oblasti energetike prilika je za naše mlade inženjere da u svojoj zemlji rade na velikim projektima.

Prema rečima Dubravke Đedović, ministarke rudarstva i energetike u narednih 10 godina u energetski sektor Srbije potrebno uložiti približno 15 milijardi evra.

Ona je na svečanoj akademiji Saveza inženjera i tehničara Srbije, na kojoj je obeležen dan rođenja Nikole Tesle i Nacionalni dan nauke u Srbiji naglasila da realizacija ciljeva i projekata zahteva ne samo ogromna finansijska sredstva, već i snažan oslonac u ljudima, pri čemu je izrazila uverenje da ima dovoljno ljudi koji imaju znanje i motiv da doprinesu razvoju srpske energetike u izazovnim vremenima.

Ministarka je istakla da je trenutak u kojem se Srbija nalazi višestruko izazovan i vrsta prekretnice za naš energetski sektor jer energetska kriza još uvek traje, a država čini sve da obezbedi dovoljno energenata.

“Istovremeno, uhvatili smo se u koštac sa reformom energetskog sektora i javnih preduzeća, koja je odlagana godinama, pa i decenijama. Trenutak je važan i zbog toga što danas donosimo najvažnija strateška dokumenta, kojima se postavlja temelj za energetiku koju ćemo imati u 2030, 2040. i 2050. godini”, rekla je Đedović, navodi se u saopštenju.

Ona je naglasila i da je cilj u Integrisanom nacionalnom planu za energetiku i klimu da obnovljivi izvori energije (OIE) postanu glavni domaći izvor električne energije sa udelom koji dostiže više od 40 odsto u proizvodnji električne energije u 2030. godini.

Pročitajte još:

Đedović je ukazala na to da je jedan od ključnih prioriteta i povećanje energetske efikasnosti, napomenuvši da su tu rezultati najbrže vidljivi i tu su svi aktivni učesnici – građani, privreda, institucije.

Ministarka je predočila da su u planu i mere kojima će se uticaj energetike na klimu postepeno smanjivati na putu ka karbonskoj neutralnosti, pa je cilj smanjenje emisija štetnih gasova do 2030. godine za 40,3 odsto u odnosu na 1990. godinu.

Ona je objasnila da investicioni prioriteti, izloženi u Polaznim osnovama plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. godine sa projekcijama do 2030. godine obuhvataju, između ostalog, izgradnju RHE „Bistrica“, remonte i revitalizaciju HE „Đerdap 2“, razmatranje finansijske i tehničke isplativosti projekta RHE „Đerdap 3“.

Đedović je navela da je u sektoru OIE u toku izgradnja vetroparka Kostolac (66 megavati) i da se uskoro očekuje javni poziv za strateškog partnera za izgradnju solarnih elektrana snage jedan gigavat.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti