Nova pretnja za ubrzano topljenje Grenlanda stiže – odozdo

Foto-ilustracija: Unsplash (Annie Spratt)

Gubitak mase usled topljenja ledene ploče Grenlanda trenutno je najveći pokretač povišenog nivoa mora na globalnom nivou. Prema poslednjim istraživanjima, Grenland se topi 7 puta brže nego početkom devedesetih godina.

Pored povišenih temperatura koje izazivaju topljenje ledene ploče Grenlanda, sada postoji i nova pretnja za ovo ledeno ostrvo. Voda iz okeana, koja je topla i kreće se ispod glečera, takođe utiče na njihovo topljenje, odnosno ubrzava ga.

Naučnici su se posvetili proučavanju takozvanih ledenih jezika, odnosno traki leda koje plutaju po vodi bez odvajanja od leda na samom kopnu. Tokom istraživanja, otkrivena je podvodna struja, pri kojoj topla voda iz Atlantskog okeana teče direktno prema ledniku, pri čenu velike količine tople vode dolaze u kontakt s ledom.

Smatra se da ovo predstavlja razlog za ubrzano topljenje, pored povišenih temperatura.

Prošlogodišnje visoke temperature dovele su do toga da je u jednom danu izgubljeno čak 11 milijardi tona leda sa površine, što je završilo u okeanu. Ta količina srazmerena je broju od gotovo 4,5 miliona olimpijskih bazena. U julu je izgubljeno 197 milijardi tona leda.

Dodatni problem predstavlja i zagrevanje okeana, što utiče na morski ekosistem i populaciju morskih životinja.

Ceo Grenland sadrži dovoljno vode da nivo mora podigne za više od 24 metra.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti