Grenland zatvara aerodrom zbog klimatskih promena

Foto-ilustracija: Unsplash (Filip Gielda)

Glavni aerodrom Grenlanda bi zbog klimatskih promena u roku od pet godina trebao da ukine letove civilnih aviona jer topljenje permafrosta izaziva napuknuća na pisti.

Aerodrom „Kangerlussuaq“ je prošle godine ostvario ukupno 11.000 sletanja i poletanja aviona. No, kako se uz povećavanje temperatura grenlandski „večni led“ ubrzano smanjuje, to sve više utiče na pomicanje zgrade i objekata aerodroma, a uklanjanje snega i leda sa piste postao je svakodnevni problem. Lokalne vlasti su zbog toga odlučile da započnu izgradnju novog objekta.

„Gradi se novi aerodrom u Nuku, za koju će odgovornost preuzeti danske vazdušne snage“, rekao je za „Euronews“ upravnik aerodroma Piter Hoh.

Grenland je najveće ostrvo na svetu, a oko 80 odsto njegove površine prekriveno je ledom. No, prema nedavnom istraživanju otkriveno je kako se grenlandska ledena ploča topi brže nego što se ranije mislilo, čime globalno zagrevanje drastično preoblikuje ostrvo. Situacija na najvećem grenlandskom aerodromu dokazuje kako klimatske promene, osim prirode, ugrožavaju i izgrađenu infrastrukturu.

Podsetimo, Helhajm, jedan od grenlandskih lednika koji se najbrže tope, u poslednjih šest godina se povukao 10 kilometara, a ledena ploča Grenlanda je između 2003. i 2016. gubila 255 milijardi metričkih tona leda godišnje. Ovog leta, tačnije 1. avgusta, na Grenlandu je takođe zabeležen najveći gubitak leda u jednom danu.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti