Nova nada za Antarktik

Foto: pixabay

Nedavna istraživanja o Antarktiku zaista su otrežnjujuća! Prema podacima naučnika, Antarktik je u poslednjih 25 godina izgubio 3 triliona tona leda i to samo u svom najranjivijem predelu, zapadnoj antarktičkoj ploči, gde se brzina topljenja utrostručila u toku perioda trajanja istraživanja. Topljenje leda u ovom delu Anatarktika doprinelo je samo 6 milimetara porastu nivoa mora ali naučnici smatraju da bi veliki komadi leda koji se odranjaju u more mogli doprineti porastu mora u narednom veku i do 3 metra. Ovo ubrzavanje topljenja leda upozorava nas je da je katastrofa već počela!

Ali, istraživanje objavljeno prošle nedelje u časopisu Science nudi tračak nade, predstavljajući novootkriveni proces koji bi mogao da uspori ovaj proces. Kako se led topi pritisak na tektonsku ploču se smanjuje što dovodi do toga da se zemlja ipost zapadnog Anatarktika podiže. Na nekim mestima ona bi se mogla podići za 8 metara što bi dovelo do toga da se preostali led zaštiti od toplih morskih struja koje utiču na njegovo topljenje. „To bi nam dalo dodatnih nekoliko decenija,“ rekao je Rik Aster, seizmolog sa Univerziteta u Koloradu koji je predvodnik ove studije.

Zapadna ledena ploča Antarktika je najranjivija zato što leži ispod nivoa mora i zbog toga se stvaraju džinovski baseni u dubinu višu od jednog kilometra. Kako se led topi topla morska voda se uliva u basene i podiže ledene ploče i pritom ubrzava njihovo topljenje odozdo. Naučnici su takođe zaključili da se podizanje tektonske ploče ubrzalo i da će nastaviti da se ubrzava, što je prilično neuobičajeno jer su takvi procesi uglavnom skori i dešavaju se u periodu od više od hiljadu godina.

Kako bi se usporilo globalno zagrevanje i topljenje leda na polovima potrebno je da nastivo da ograničavamo emisije gasova sa efektom staklene bašte što je moguće uraditi samo kroz globalnu saradnju i inovacije.

Milan Zlatanović

Izvor: eurekalert

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti