Nosive uređaje napajaćemo toplotom vlastitog tela?

Foto-ilustracija: Unsplash (Luke Chesser)

Pametni satovi, uređaji za praćenje zdravstvenog stanja, bežične slušalice ili pametne naočare – sve više ljudi opremljeno je nekim komadom nosive elektronike koji svakodnevni život čine lakšim.

Kako popularnost nosivih elektronskih uređaja raste, postavlja se pitanje na koji način ćemo efikasno dopunjavati njihove baterije tako da ih možemo neograničeno koristiti, a da sa druge strane štedimo vreme i novac?

Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu ponudili su rešenje – prvi fleksibilni termoelektrični uređaj koji pretvara telesnu toplotu u električnu energiju.

U studiji, objavljenoj u Advanced Energy Materials, istraživački tim navodi da je uređaj mekan i rastegljiv, ali čvrst i efikasan, čime poseduje idealna svojstva za integraciju u nosive elektronske uređaje.

Da bi stvorili ove fleksibilne uređaje, istraživači su koristili tehnologiju 3D štampanja i legure tečnih metala koje obezbeđuju visoku električnu i toplotnu provodljivost. Ove legure rešavaju ograničenja u prethodnim uređajima, uključujući nemogućnost istezanja, neefikasan prenos toplote i složen proces proizvodnje.

Istraživači su pokazali da mogu da štampaju ove uređaje na rastegljivim tekstilnim tkaninama i zakrivljenim površinama, što sugeriše da bi budući uređaji mogli da se integrišu u odeću i druge predmete.

Jedan od istraživača, Muhamed Malakuti, objašnjava da će inovativni elastični uređaji prikupljati toplotnu energiju koja se inače rasipa u okolinu. Za tu namenu potrebna je veća gustina energije u poređenju sa prethodnim termoelektričnim generatorima, a novi uređaj pokazuje 6,5 puta veću gustinu.

„Jedinstven aspekt našeg istraživanja je taj što pokriva ceo spektar, sve od sinteze materijala do proizvodnje i karakterizacije uređaja. Mi koristimo aditivnu proizvodnju da bismo proizveli rastezljivu elektroniku, povećali njenu efikasnost i omogućili njihovu besprekornu integraciju u nosive uređaje“, rekao je Malakuti.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti