Nivoi uskladištenog gasa u Evropi neuobičajeno visoki

Foto-ilustracija: Pixabay

Evropa je dostigla svoj cilj od 90 odsto snabdevenosti 18. avgusta, što je daleko ispred ciljanog datuma 1. novembra.

Evropska komisija je u petak (18. avgusta) saopštila da su nivoi uskladištenog gasa u Evropi neuobičajeno visoki, a da su ciljevi postavljeni za 1. novembar postignuti mesecima pre roka, uprkos nestabilnim tržištima uoči predstojeće zime.

Kada je Rusija 2022. godine počela da smanjuje dotok gasa u Evropu, nemačka vlada je shvatila da je Gasprom namerno držao neka od svojih najvećih skladišta u EU što praznijim. Da bi se izbegla slična situacija ubuduće, u junu su uspostavljeni obavezni ciljevi.

Sada je Evropa dostigla svoj cilj od 90 odsto snabdevenosti 18. avgusta, što je daleko ispred ciljanog datuma 1. novembra.

„Ovo će nam pomoći da budemo bezbedni ove zime“, objasnila je u petak predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, dodajući da su napori da se diversifikuju izvori snabdevanja u toku.

Pročitajte još:

Foto ilustracija: Pixabay

Dok je Rusija isporučila više od 50 odsto uvoza gasa u 2019. godini, ta cifra je brzo opala kada su sankcije EU počele sredinom 2022. Kada je Severni tok, ključni gasovod koji snabdeva Nemačku, uništen, dotok gasa kroz cevovod u Evropu svedeni su na dugogodišnji minimum.

Danas ruski gas čini oko 12 odsto uvoza u EU, teče kroz Ukrajinu i pristiže kao tečni prirodni gas (LNG) u luke.

„Energetsko tržište EU je u mnogo stabilnijoj poziciji nego što je bilo u ovo vreme prošle godine“, naglasila je komesarka za energetiku Kadri Simson. Odražavajući mirnija tržišta, cene gasa za zimu kreću se oko 50 evra po megavat-satu prema holandskom referentnom TTF-u, što je daleko od nekadašnjih trostruko većih cena usled krize.

Ipak, učesnici na tržištu ostaju nervozni. Evropska skladišta gasa, ma koliko bila puna, daleko su od toga da mogu da izjednače potrošnju. Imaju maksimalni kapacitet od više od 1.100 teravat-sati (TVh). U međuvremenu, potrošnja gasa u 2022. – 17 odsto niža nego prethodnih godina zbog visokih cena i mera očuvanja – iznosila je skoro 4.000 TVh. Trgovci gasom i njihovi klijenti su toga veoma svesni.

„Poslednjih nedelja smo videli da je tržište gasa i dalje osetljivo“, rekla je Simson.

Kada su radnici australijskog Chevron-a – zemlje koja je ključni igrač na globalnim tržištima gasa iako većina izvoza ide u obližnje azijske zemlje – najavili štrajk, evropske cene gasa su u početku porasle za 40 odsto pre nego što su se fiksirale na 14 odsto iznad prethodnih cena.

Foto-ilustracija: Unsplash (Danil Sorokin)

Austrija se ističe

Dok su mnoge evropske zemlje drastično smanjile svoj uvoz iz Rusije (na primer Nemačka, koja se u najvećoj meri snabdevala ovim putem, je to svela skoro na nulu), Austrija je odugovlačila sa time. U ovoj zemlji se nalazi skoro 10 odsto ukupnog kapaciteta za skladištenje gasa u EU.

Dok su nemačka skladišta uglavnom bila popunjena kupovinom skupog LNG-a, Austrija je održala svoj postojeći ugovor o snabdevanju sa Gaspromom, koji je Kremlj sa velikim zadovoljstvom ispunio.

„Ako Rusi nastave da isporučuju, onda ne mogu da zabranim OMV-u da ispuni svoje ugovorne obaveze“, rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer u februaru 2023. Međutim, nisu svi srećni zbog situacije.

Karin Dopelbauer, portparolka za energetsku politiku austrijske liberalne stranke NEOS, kritikovala je najavu Beča da su „skladišta puna ruskog gasa“ dok su „skoro sve zemlje“ EU uspele da „postanu nezavisne od ruskog gasa“.

Izvor: EURACTIV

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti