Nepravilno odlaganje animalnog otpada u Erdeviku

Leševi svinja prisutni po deponiji van predviđenih mesta za odlaganje slika su koja je prisutna u Erdeviku.

Foto: pixabay

Komunalna inspekcija na terenu će pojačati rad u narednom periodu sa ciljem uvođenja reda u odlaganje animalnog otpada.

Cilj pre svega je sprečavanje pojave zaraze pogotovo sada kada se intenzivno priča o afričkoj kugi svinja u okruženju.

Kaznena politika za sada je jedino rešenje.

Farmeri s druge strane žele da se problem reši jer strahuju da bi mogli zbog neadekvatne slike u selu imati problem sa plasmanom proizvoda na tržište.

Dušan Zolotić je farmer iz Erdevika, ima registrovanu farmu svinja kapaciteta 250 grla. Kako ističe strahuje od pojave zaraze među svinjama u selu jer nesavesni pojedinci odlažu uginule životinje tamo gde im nije mesto.

Ističe da je u pitanju problem sa kojim se selo suočava duži niz godina i da su proizvođači svinja radi da plate odnošenje uginulih životinja sa farme ukoliko bi postojala neka služba koja bi se bavila time.

Predstavnici nadležnih komunalnih službi u Opštini Šid ističu da su pojačali nadzor na terenu.

Za one koji uginule životinje nepropisno ostavljaju deponijama, rizikuju da izazovu pojavu zaraze, a u ovom trenutku treba na umu imati i mogućnost pojave afričke kuge svinja. Za takve prekršioce predviđene su novčane kazne.

Kazne se kreću od 10 do 25 hiljada za fizička lica ili 75 do 100 hiljada za pravna lica. Ipak farmeri ističu da se nesavesni pojedinci na osvrću na kaznene mere i da treba što pre rešiti problem jer smatraju da je ugrožen i sam plasman proizvoda.

Pojačanim nadzorom za sada u šidskoj opštini se bore kako bi stali na put pojedinaca koji ne razmišljaju od posledicama svojih dela. Lica koja su tim povodom privođena su pred sudskim organima a intenzivnije kontrole slede.

U Erdeviku su radi da se pronađe rešenje za problem koji je evidentan a dok se ne pronađe adekvatnije rešenje inspekcija će pojačati rad na terenu.

Izvor: RTV

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti