Nemačka za praznike plaćala građanima da koriste struju

Foto: pixabay

Nemci su za ove praznike bili plaćeni da koriste električnu energiju.

Kako Njujork Tajms javlja, cene struje su za mnoge građane Nemačke, u nedelju i ponedeljak otišle ispod nule, jer je ponuda premašila potražnju.

Iako biste pomislili suprotno, ovaj fenomen nije toliko redak.

Nemačka je u proteklim godinama uložila više od 200 milijardi dolara u obnovljive izvore energije, najviše u solarnu i energiju vetra. Danima kada je potražnja za električnom energijom niska, kao što su vikendi kada su velike fabrike zatvorene ili kada je neobično sunčano, nemačka postrojenja za proizvodnju električne energije u električnu mrežu pumpaju više energije nego što potrošačima zapravo treba.

Ovaj nesklad u ponudi i potražnji se dešava jer su solarna i energija vetra generalno nepouzdane. Kada je izrazito vetrovito ili sunčano, postrojenja proizvode veliku količinu električne energije koju je teško skladištiti jer baterije i dalje nisu toliko napredne da bi optimizovale dotok energije na električnu mrežu. Stoga, kada je vruće, kao što je bilo prošlog vikenda, a većina preduzeća i fabrika je zatvoreno, višak energije čini cene da padnu ispod nule. Bitno je razjasniti da kada se ovo dogodi, građanima ne stižu pare direktno na račun već to rezultira manjim računom za struju na kraju godine.

Neki proizvodni pogoni i preduzeća podstaknuti su da koriste električnu energiju po ceni od 60 dolara po megavat satu. Samo u oktobru, zbog neobično toplog vremena u Nemačkoj ukupno je potrošeno 31 megavat sata električne energije ispod nule.

Stvar je u tome, da su tradicionalne električne mreže, koje se uglavnom oslanjaju na fosilna goriva da generišu električnu energiju, dizajnirane tako da se energija koja se otpušta u mrežu poklapa sa potražnjom. Kada je reč o tehnologiji proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, ona nije dovoljno razvijena da proizvodi energiju u skladu sa potražnjom jer se oslanja na vremenske uslove i nepredvidive okolnosti. To je jedan od osnovnih izazova kada se govori o potpunoj tranziciji na obnovljive izvore energije. Kako tehnologija skladištenja kaska za tehnologijom proizvodnje energije, vrlo je verovatno da će se ova situacija sa negativnom cenom dogoditi ponovo. U tom slučaju, vlada bi trebalo da podstakne potrošače da koriste više energije.

Stručnjaci smatraju da bi ove nepravilnosti trebalo rešiti što pre, uzimajući u obzir da zbog sve jeftinije tehnologije i subvencija vlade  tržište obnovljive energije raste rapidno. Međunarodna agencija za energiju procenjuje da će do 2040 godine, 40 % globalno generisane energije dolaziti iz obnovljivih izora. U narednih pet godina, predviđa se da će ova industrija rasti brže od bilo koje druge.

U Velikoj Britaniji, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora bila je tri puta veća od one dobijene iz uglja. U junu, zbog naročito vetrovitog vremena u Engleskoj, cene struje  su bile negativne na nekoliko sati.

Milan Zlatanović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti